Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult›
12.01.2021
Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
Administratorii fondurilor de pensii private, chemați la discuții de ministrul Finanțelor
de Alexandra Pele , 28.2.2019
Ministrul Finanțelor a precizat miercuri că îi va chema pe administratorii de fonduri de pensii private la discuții pentru a vedea în ce măsură aceștia iau în calcul renunțarea la operațiunile din România. Discuția reprezintă o premieră.
Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) spune că industria nu a reușit să stea de vorbă cu inițiatorii OUG 114 pentru a înțelege rațiunea modificărilor aduse Pilonului II.
”O să-i invităm pe cei din zona de Pilon II să vedem care sunt argumentele, se confirmă sau nu, dacă (o eventuală plecare din România a companiilor de administrare, n.r.) este o temere”, a spus Teodorovici.
Radu Crăciun a precizat că administratorii fondurilor din Pilonul II și-au propus să aibă discuții tehnice pe tema măsurilor din OUG 114, însă nu au reușit să stea la masă până acum cu inițiatorii proiectului.
”Vestea bună este că ne-am întânit cu foarte mulți oameni din zone politice diferite. Vestea proastă este că nu am reușit să ne întâlnim cu cei care au decis asupra ordonanței și nu a fost neaparat vina noastră. Mi-aș dori să pot să discut și cu inițiatorii ordonanței ca să înțeleg care este motivația prevederilor pentru Pilonul II pentru că până la urmă aceste majorări extraordinare de capital nu aduc nimic în plus nici participanților, nici sistemului”, a spus Radu Crăciun în cadrul unui eveniment organizat de Frontline Club Bucharest.
Președintele APAPR a precizat că acționarii străini ai administratorilor locali de fonduri de pensii ar avea posibilitatea de a aduce capitalul cerut în plus prin OUG 114, însă problema care se pune este în ce măsură aceștia ar fi dispuși să aducă acești bani, în condițiile în care rentabilitatea activității pe plan local va scădea semnificativ, pe fondul reducerii drastice a comisioanelor.
Reducerea comisioanelor va duce la scăderea veniturilor administratorilor cu 50-60%, în condițiile în care cheltuielile acestora sunt relativ constante, indiferent de dimensiunea fondului pe care îl administrează. În aceste condiții, rentabilitatea capitalurilor scade la 4-5%.
”Cu alte cuvinte, între a utiliza acest capital într-un depozit bancar sau într-un titlu de stat sau a-l investi într-o afacere nu e nicio diferență. Cu observația că investirea capitalului într-o afacere are un profil de risc mult mai ridicat decât profilul unui titlu de stat. Întrebarea este dacă acționarii se mulțumesc cu un randament de 4% la capitalul lor, de ce nu ar cumpăra de titluri de stat? De ce ar investi într-o afacere de investiții financiare? Randamentul trebuie să acopere riscul pe care ți-l asumi ori în momentul de față randamentul cu siguranță la 4% nu mai reflectă riscul pe care îl presupune investirea într-o afacere. Asta este dilema pe care o au acționarii. De ce ar aduce un capital care ar avea un randament atât de scăzut”, a explicat Crăciun.