Administrația Trump a redus redevențele pe care unele companiile energetice le datorează pentru resursele de petrol și gaze exploatate de pe proprietățile publice. Nivelul de acum este o fracție al celui de dinainte de pandemie. Măsura ar fi menită să-i sprijine pe producătorii puternic afectați de prăbușirea cererii, însă criticii susțin că aceasta a fost luată netransparent și că ar favoriza anumite companii care aveau dificultăți și înainte de pandemie, transmite Politico.
Printre companiile care au beneficiat de o scădere a fiscalității în valoare de milioane de dolari se numără EOG Resources și Occidental Petroleum, notează sursa citată.
Criticii susțin că decizia Biroului de gestionare a terenurilor din cadrul Departamentului de Interne, care a fost anunțată într-o scrisoare către companii la sfârșitul lunii trecute, a fost luată cu puțină supraveghere, dar și că reducerea redevențelor va ajuta la susținerea unor companii care aveau dificultăți financiare și înainte ca pandemia Covid-19 să erodeze cererea de petrol și gaze.
Departamentul a încasat redevențe de aproximativ 2,4 miliarde de dolari din petrolul și gazele exploatate din terenurile publice în 2019, jumătate fiind distribuit către bugetele statelor unde se află exploatările.
”Administrația Trump a oferit zero transparență în ceea ce privește măsurile de sprijinite a industriei”, a declarat Brett Hartl, directorul afacerilor guvernamentale al ONG-ului Centrul pentru diversitatea biologică.
Producătorii de petrol și gaze plătesc, în mod obișnuit, 12,5% din veniturile realizate din resursele aflate pe proprietăți publice. Acest procent a fost redus între 2,5 și 5%.
Legislația americană permite guvernului federal să reducă redevențele pentru companiile care dovedesc faptul că se confruntă cu dificultăți.