6 septembrie, 2018

UPDATE: Dosarul în care apare și numele Adinei Florea a dost deschis după o plâ

Plângerea penală a fost formulată de un fost polițist judiciar din Tulcea, Dumitrel Grigore, condamnat definitv anul acesta la 1 an și 7 luni de închisoare pentru că se pretindea avocat, scrie G4Media.

Aceta acuza mai mulți procurori, din județeele Constanța și Tulcea, de trafic de influență, abuz în serviciu, fals intelectual, favorizarea făptuitorului, constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, cercetare abuzivă, amenințare și uz de fals.


Este vorba de o urmărire in rem (pentru fapte) într-un dosar în care apar numele mai multor procurori din mai multe parchete din Constanța și Tulcea.

În ianuarie 2017, Gheorghe Popovici, șeful Secției I de la DNA, a redeschis dosarul, iar peste câteva luni, judecătoarea Angela Dragne, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a confirmat ordonanța și a redeschis urmărirea penală.

***

dNA are în lucru un dosar în care este vizată Adina Florea, propunerea ministrului Justiției la conducerea acestei Direcții, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la fapte, scrie Mediafax.


Dosarul la care faceţi referire se află în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”).

Această etapă nu presupune formularea unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci instituirea cadrului procesual în care se pot strânge probe cu privire la fapta pentru care a fost începută urmărirea penală. Alte informaţii privind stadiul anchetei nu pot fi oferite în conformitate cu prevederile art.12, alin.1, lit. e) din Legea 544/2001″, a transmis Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA, la solicitarea Mediafax, care a întrebat dacă instituţia are în lucru vreun dosar în care este vizată Adina Florea.

Ea a declarat că singura informație pe care o deține în legătură cu acest dosar este că el a fost redeschis la cererea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

„Nu ştiu de existenţa acestui dosar, pentru că niciodată nimeni din această structură (DNA – n.r.) nu mi-a comunicat nimic. Nici procedural, nici citaţie, nu m-a invitat să dau nici vreo declaraţie. Eu nu ştiu nimic despre dosar. Ştiu doar că s-a redeschis de către Înalta Curte”, a declarat Adina Florea, citată de Mediafax.

Întrebată dacă existenţa acestui dosar ar reprezenta o piedică în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia DNA, Adina Florea a răspuns că din punctul ei de vedere nu ar trebui să fie nicio problemă.

„Nu am a-mi face niciun proces de conştiinţă cu privire la acest dosar atâta vreme cât nimeni nu mi-a comunicat niciun act de procedură. Atâta vreme cât a fost o ordonanţă de clasare şi s-a redeschis la plângerea părţii. Cred, habar n-am… Din punctul meu de vedere nu este nici un fel de problemă, dovadă că mi-am şi depus candidatura”, a mai spus Adina Florea.

Adina Floreaprocuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a fost anunțată joi ca fiind alegerea ministrului Tudorel Toader pentru propunerea pe funcția de procuror-șef al DNA; rămasă vacantă după demiterea Laurei Codruța Kovesi.

Propunerea va pleca spre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde urmează un interviu și prezentarea proiectului de management. Cu avizul CSM (aviz consultativ), propunerea va fi înaintată la Palatul Cotroceni. Președintele este cel care numește procurorul-șef al DNA, conform procedurii.

Așa cum era de așteptat, preferata ministrului Justiției este cel mai critic dintre candidați la adresa fostei conduceri a DNA.

Câteva dintre aprecierile acesteia, scrise în introducerea proiectului:

  • Un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept
  • regăsim comportamente care s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei noastre, iar uneori chiar în conflict cu legea.

Disfuncțiile esențiale ale activității DNA, constatate de Adina Florea, din perspectiva sa, un profesionist atașat “valorilor profesiei de procuror” pe care o exercită de 27 de ani, și ca “persoană preocupată de așezarea societății românești pe baze echitabile”:

  • plasarea activității DNA în afara legii prin activități de investigare care au depășit limitele de competență prevăzute de Constituți și de legile organice (se referă la ancheta privind OUG 13)
  • diminuarea încrederii publice în DNA prin actiivtăți explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcției de procuror șef
  • respect instituțional, intenționat diminuat față de alte instituții/și sau autorități publice, cooperare loială defiictară, obligația de rezervă eludată
  • pasivitatea în fața unor smenale publice repetate de încălcare a legii de către unii procurori din cadrul DNA
  • lipsa de asumare a responsabilității profesionale de către procurorul șef al DNA în situații în care o asemenea asumare se impunea
  • numărul în creștere al soluțiilor de achitare definitivă dispuse de instanțele de judecată, improtant barometru al ineficacității DNA

Tatăl Adinei Florea, la al șaselea mandat de consilier județean PSD

Deputatul USR, Stelain Ion, a declarat joi că alegerea trezeşte suspiciuni, deoarece tatăl acesteia este consilier judeţean al PSD.

„Are o vulnerabilitate foarte mare această candidatură, aceea legată de relaţii familiale cu o persoană care are calitatea de membru activ PSD. Tatăl domniei sale este consilier judeţean în cadrul PSD. Lucrul acesta aduce nişte suspiciuni de care nu am fi avut nevoie, pentru că ştim în România ce suspiciuni sunt pe partea aceasta de interese, nepotisme, etc.

În toată perioada în care a deţinut funcţii de conducere în Constanţa, mafia constănţeană şi-a făcut de cap, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi-a făcut de cap. Adina Florea nu avea funcţie în cadrul DNA dar nu a putut opri acrtivităţile infracţionale ale acestor indivizi. Andrei Bodean (candidat pentru şefia DNA) însă, a făcut-o, i-a oprit”, a declarat joi deputatul USR, Stelian Ion.

De profesie inginer agronom, Dumitru Florea a intrat în politică la începutul anilor 90 și este la al șaselea mandat de consilier județean, în CJ Constanța.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: