duminică

21 iulie, 2024

6 martie, 2023

Un grup de deputați din Comisia de apărare a discutat la începutul lunii cu o delegaţie parlamentară austriacă despre votul Vienei împotriva aderării României la Spaţiul Schengen, exprimat la Consiliul JAI din decembrie.

„Tema principală a discuţiilor a vizat aderarea României la Spaţiul Schengen, accentul fiind pus pe refuzul profund injust exprimat prin vot de către Austria la Consiliul JAI din luna decembrie a anului 2022”, conform unui comunicat transmis de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Consiliul JAI a decis în decembrie 2022 că România și Bulgaria nu sunt primite în Spațiul Schengen. Tandemul România – Bulgaria s-a lovit de opoziția Austriei (cu obiecțiile cunoscute la adresa României) și Țărilor de Jos (cu obiecții la adresa Bulgariei). Nu puteau exista decizii separate pentru România și Bulgaria.


Întâlnirea celor două grupuri parlamentare a avut loc în cadrul Conferinţei interparlamentare privind politica externă şi de securitate comună şi politica de securitate şi apărare comună (PESC/PSAC), desfășurată în Suedia, în perioada 2-3 martie. Delegația română a fost compusă din deputatul Dan Barna (USR) – vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, deputata Carmen-Ileana Mihălcescu (PSD) –  vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă, şi deputatul Sorin-Dan Moldovan (PNL), vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Aceștia au avut o întâlnire bilaterală cu delegaţia parlamentară austriacă, formată din Friedrich Ofenauer (PPE/ÖVP), Ewa Ernst-Dziedzic (Verzii/EFA), Harald Troch (S&D/SPÖ) şi Eduard Köck (PPE/ÖVP).

(Citește și: Austria și Olanda blochează intrarea tandemului România – Bulgaria în Schengen. Puțină istorie„)

”Au fost reiterate argumentele pentru care aderarea României la Spaţiul Schengen este una meritorie şi benefică, printre care: rezultatele vizitelor şi analizelor efectuate de experţii europeni, care confirmă îndeplinirea criteriilor tehnice, votul covârşitor dat de celelalte state membre care susţin aderarea ţării noastre, dar şi datele furnizate de către FRONTEX care nu susţin argumentele Austriei privind votul dat. De asemenea, a fost subliniată necesitatea de a continua discuţiile în vederea găsirii unor soluţii pentru deblocarea situaţiei, având în vedere că decizia din 8 decembrie a avut un impact negativ semnificativ în ceea ce priveşte relaţiile dintre cele două state. Aderarea României la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru noi, un obiectiv ce ar aduce beneficii României, Austriei şi Uniunii Europene, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al securităţii”, precizează comunicatul. 

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: