duminică

21 aprilie, 2024

1 iulie, 2020

Asociația Ad Astra, din care fac parte cercetători români din țară și străinătate, cere Ministerului Educației și Cercetării (MEC) să exercite un control efectiv al activităților manageriale de la instituțiile naționale de cercetare  pe care le are în coordonare, inclusiv de la ELI-NP (infrastructura Laserului de la Măgurele).

Reamintim că statul are reprezentanți în toate consiliile de administrație ale acestor instituții naționale de cercetare dezvoltare (INCD-uri). Ei sunt, însă, reprezentanți ai unor ministere, uneori consilieri ai miniștrilor, și nu au legătură nici cu cercetarea sau profilul acestor institute.

Apelul organizației vine în urma informațiilor despre excluderea ELI-NP din faza a doua a programului european al laserului, înființarea comsorțiului ELI-ERIC.

(Citiți și: „DOCUMENT / România a pierdut locul de membru fondator al Laserului European; pentru a deveni simplu membru este nevoie de integritate științifică și management transparent la Institutul Măgurele”)


Ad Astra critică declarația făcută recent de secretarul de stat în MEC Dragoș Ciuparu, în a cărui responsabilitate intră Cercetarea, care a spus că “…e inutil să căutăm vinovați” în cazul Măgurele și că s-a ajuns la această situație (excluderea României din consorțiul ERIC) din cauza carențelor de comunicare și diplomație.

În opinia Ad Astra, Ministerul Educației și Cercetării trebuie să verifice managementul din instituteșe naționale din subordine, pentru a asigura o bună investire a banului public alocat cercetării:

Este de neînțeles și foarte îngrijorător faptul că MEC consideră că astfel de abateri care au condus la disfuncționalități foarte grave și ale căror urmări sunt întârzieri majore atât în calendarul proiectelor cât și implicații financiare, nu trebuie cercetate în profunzime.

Avem în vedere că între luna mai 2019, când Nature a publicat indicații că ELI-NP ar putea fi exclus din propunerea de constituire a unui consorțiu (1), și până la anunțul de anul acesta, partea română pare că nu a efectuat pașii necesari pentru a remedia situația. Asociația Ad Astra consideră că este impetuos necesară anchetarea și auditarea faptelor prin care să se identifice deficiențele umane și/sau legale care au făcut posibile aceste evenimente și unde este nevoie chiar identificarea de vinovății și tragerea la răspundere a responsabililor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: