luni

29 aprilie, 2024

3 august, 2021

Vitali ŞişovPoliția din Ucraina a anunțat marți că activistul din Belarus Vitali Şişov (foto) a fost găsit mort într-un parc din apropierea locuinței sale din Kiev, anunță Reuters.

Vitali Şişov era şeful organizaţiei Belarusian House in Ukraine, ONG care îi ajută pe bieloruşi să scape de persecuţii, fusese dat dispărut de către prietena sa, luni dimineața, după ce nu s-a întors acasă de la alergarea de dimineaţă.

Poliția a anunțat că a deschis o anchetă pentru presupusă crimă, suspiciunea principală vizând o crimă regizată ca sinucidere. Potrivit poliției, Vitali Şişov a fost găsit spânzurat.


Ucraina, Polonia și Lituania au devenit adevărate refugii pentru bielorușii care contestă realegerea lui Alexander Lukașenko în funcția de președinte. Stabilit în Ucraina, Vitali Şişov a fondat un ONG care îi ajută pe bielorușii ajunși în această țară să își găsească locuințe și servicii, oferind și consultanță în materie de legislație ucraineană.

(Citiți și:”Atleta bielorusă Kristina Timonovskaia a fost primită în Ambasada Poloniei din Tokyo, unde a primit viză umanitară”)

Organizația Belarusian House in Ukraine a anunțat luni că nu mai poate să îl contacteze pe Vitali Şişov. Acesta plecase de acasă la ora locală 09.00 și era așteptat să revină după o oră.

Autoritățile din Belarus îi consideră criminali și revoluționari violenți pe protestatarii regimului Lukașenko, spunând că acțiunile represive ale forțelor de ordine sunt adecvate și necesare.

Acțiunile în forță împotriva propriilor cetățeni au culminat cu deturnarea unui avion de linie care efectua un zbor Atena-Vilnius, în urma acestei acțiuni fiind arestați pe aeroportul din Minsk un jurnalist critic la adresa puterii refugiat în Lituania și prietena acestuia, cetățean rus.


Duminică, autoritățile din Belarus au încercat să aducă acasă, cu forța, o atletă care participa la Jocurile Olimpice din Tokyo pentru că aceasta îndrăznise să își critice antrenorii pe Instagram. Atleta de 24 de ani a refuzat să se reîntoarcă în țară, a cerut protecția poliției japoneze, iar luni a primit o viză umanitară care îi asigură dreptul de ședere în Polonia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: