duminică

21 aprilie, 2024

30 mai, 2019

Volumul activelor al băncilor din România din sectorul bancar intern a crescut marginal, cu 0,2% în primul trimestru din 2019 față de ultimul de anul trecut.

Sunt primele rezultate oficiale după „ordonanta lăcomiei”, care a impus, de Crăcun,  o taxă pe activele bancare considerată împovărătoare de sector.

Nu s-au făcut, însă, plăți în urma ordonanței, aceasta fiind modificată la sfârșitul lunii martie după mai multe runde de negocieri cu sistemul bancar.


Activele bancare se mențin pe o tendință ascendentă față de primul trimestru din 2018, cu o creștere de 4,7% an/an, până la un nivel record de 451,9 miliarde de lei potrivit datelor publicate, joi, de Banca Națională a României (BNR)

Evoluția anuală a activelor bancare a fost „influențată de accelerarea economiei, nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare, precum și de revizuirea măsurilor de taxare a activelor bancare”, explică analistul Andrei Rădulescu, într-un raport al Băncii Transilvania.

Rentabilitatea activelor (ROA) şi rentabilitatea capitalului (ROE) pe T1/2019 au scăzut ușor față de aceeași perioadă din 2018, până la 1,60% şi respectiv 14,49%.

Profitul

Din datele BNR rezultă un profit net agregat la nivel de sector de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 2,1% an/an în primul trimestru din 2019, „dinamică la care a contribuit și continuarea tendinței de scădere a ratei creditelor neperformante (până la 4,9%)”, potrivit analistului citat.


Profitul băncilor încă nu a fost afectat de taxa pe active, ceea ce pune problema repetării performanței de anul trecut, când a ajuns la un record de aproape 7 miliarde de lei.

În același timp, creditarea totală a crescut cu 7,7% în T1/ 2019 faţă de aceeași perioadă din 2018.

Cele mai mari trei bănci din România au făcut un profit de peste 993 milioane de lei în T1/2019, adică mai mult de jumătate din câştigul întregului sistem bancar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: