vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 septembrie, 2015

Acţiunile Volksvwwagen au înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimii şapte ani după ce oficialii producătorului german de automobile au recunoscut că în jur de 500.000 de maşini au fost echipate cu sisteme electronice ce au permis ascunderea faptului că nu respectau standardele de poluare, notează Bloomberg.

Grupul ar putea pierde miliarde de euro ca urmarea a sancţiunile pe care le riscă, dar şi ca urmare a pierderii încrederii clienţilor de pe piaţa americană, a doua cea mai mare din lume.

Acţiunile Volksvwwagen s-au prăbuşit luni cu până la 22%, ajungând la 126,4 euro, cea mai abruptă scădere din octombrie 2008. De la începutul anului, acţiunile producătorului german au scăzut cu 32%, o pierdere de circa 16 miliarde de euro. Compania este acum evaluată la 60,4 miliarde de euro.


Martin Winterkorn, CEO Volkswagen, a admis duminică faptul că producătorul auto colaborează cu autorităţile şi a lansat o anchetă externă proprie pentru a vedea ce s-a întâmplat. „Personal, îmi pare nespus de rău că am încălcat încrederea clienților noștri și a publicului”, a spus Winterkorn.

Vineri, autorităţile de reglementare din Statele Unite au cerut Volkswagen să recheme în jur de 500.000 de autoturisme, compania fiind suspectată că ar fi instalat sisteme electronice speciale ce au permis fraudarea testelor privind standardele de poluare ale maşinilor. Compania a recunoscut că aceste autoturisme au fost echipate cu sisteme software ce activau toate sistemele de filtrare a particulelor doar atunci când maşina era supusă testărilor oficiale de emisii. Având în vedere numărul ridicat de autoturisme, amenzile ar putea ajunge la circa 16 miliarde de euro.

Compania a scos de la vânzare modelele implicate în acest scandal. Respectivele modele diesel, printre care Jetta şi Passat, făceau parte din „pariul” lui Winterkorn pentru cucerirea pieţei americane, unde consumatorii sunt din ce în ce mai interesaţi de standardele de poluare. Anul trecut, vânzările VW din SUA au scăzut cu 10%, la circa 366.970 de unităţi.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: