27 iulie, 2023

Anunțul Boeing privind creșterea substanțială a veniturilor companiei în trimestrul al doilea i-a surprins pe analiști după ce timp de 4 ani bilanțurile financiare i-au dezamăgit pe investitori. Boeing a raportat pentru trimestrul al doilea un cash flow de 2,58 miliarde euro, depășind cu mult așteptările unor pierderi 74 milioane dolari. Aceasta s-a datorat întețirii ritmului vânzărilor de avioane comerciale și depozitele constituite de clienți au ajutat la depășrea crizei financiare generate de probleme cu care s-au confruntat parte din firnizorii de piese și componente. Analiștii se așteptau ca gigantul industriei aeronautice să înregistreze în continuare pierderi după ce s-a confruntat cu întreruperi al producției modelelor 737 Max și 787 Dreamliner.

Tutuși în ciuda cash flow-ului masiv, Boeing înregistrează al optulea trimestru cu pierdei cifrate la 82 de cenți pe acțiune, potrivit comunicatului transmis de companie.

Astfel, acțiunile companiei au crescut cu 4%, după ce aceasta a afișat și rezultate din trimestrul al doilea care au depășit așteptările de pe Wall Street.


Boeing și-a reiterat planul de a genera un flux de numerar liber de la 3 la 5 miliarde de dolari în acest an, precum și de a livra cel puțin 400 modele 737 Max, dar și 70 de avioane 787 Dreamliners în 2023.

Compania se confruntă în continuare cu provocări, „fie că sunt probleme de abordat în propriile noastre fabrici sau în afara zidurilor noastre din lanțul de aprovizionare și rutele logistice”, a spus CEO-ul Dave Calhoun, referindu-se la prăbușirea recentă a unui pod feroviar folosit pentru transportul fuzelajelor pentru 737.

Planul de a construi 38 de 737 MAX pe lună vine pe fondul cererii crescute de călătorii și pe măsură ce companiile aeriene încearcă să-și dezvolte flotele după pandemie, spun specialiștii.

Șeful Boeing Commercial Airplanes, Stan Deal, a declarat în iunie că firma va crește producția modelului cu corp îngust la 38 pe lună „foarte curând”. Câteva zile mai târziu, la Paris Air Show, Boeing a încheiat o înțelegere cu Air India pentru 190 MAX, ca parte a unei comenzi mai mari de 470 de avioane, împărțită între aceasta și Airbus.


Deși Boeing a stabilit un termen limită pentru creșterea producției de 737 MAX până la sfârșitul anului, directorii companiei au semnalat lanțului său de aprovizionare că majorarea la 38 pe lună va începe în iunie.

Dar planurile acestea s-au zdruncinat în aprilie, când a fost descoperit un defect al unui furnizor care implică instalarea necorespunzătoare a unui suport 737.

Pentru al doilea trimestru, Boeing a raportat un flux de numerar liber de 2,58 miliarde de dolari. Veniturile Boeing pentru trimestrul încheiat în iunie au crescut cu 18%, până la 19,75 miliarde dolari, depășind așteptările de 18,45 miliarde dolari.

Afacerea sa din domeniul apărării a fost însă lovită de o serie de depășiri de costuri. Compania a fost taxată cu 257 de milioane de dolari pentru Starliner după ce lansarea capsulei spațiale a fost amânată pe termen nelimitat în iunie, cu 189 de milioane de dolari pentru avionul de antrenament T-7 din cauza creșterii costurilor de pe lanțul de aprovizionare și cu 68 de milioane de dolari pentru Drona cisternă MQ-25 din cauza unei întârzieri în program.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: