miercuri

24 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2020

Principalii acționari ai OMV vor să înlocuiască o parte dintre membrii consiliului de supravehere ai companiei cu specialişti care pot reacționa cu argumente solide la planurile de tranformare ale directorului general (CEO) Rainer Seele.

Înlăturarea preşedintelui consiliului de supraveghere de la OMV, Wolfgang Berndt, pare să nu fi aplanat îngrijorările celor doi acționari cheie ai OMV, Holdingul OBAG și fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company.

Disputele de la vârful companiei riscă să submineze planurile OMV de face tranziţia de la combustibilii fosili pentru a deveni un producător de energie cu emisii reduse și cu un profil petrochimic complementar, potrivit unor surse citate de Bloomberg și Agerpres.


Holdingul OBAG și Mubadala Investment Company au peste 56% din acțiunile OMV. Holdingul OBAG gestionează participaţiile statului asustriac la marile companii din țară și deține 31,5% din acțiunile OMV, iar Mubadala Investment Company are 24,9% din acestea.

Wolfgang Berndt a fost demis recent, în urma unei dispute interne privind preluarea de către OMV a companiei petrochimice Borealis AG pentru 4,7 miliarde de dolari.

OMV a decis în 2011 închiderea combinatului petrochimic Arpecim de la Pitești, pe care îl cumpărase în 2004 odată cu Petrom și a renunțat să mai fabrice produse petrochimice în România, deși cererea de polietilenă și de polipropilenă a crescut constant de atunci.

Cei doi acţionari care controlează OMV au votat pentru schimbarea lui Wolfgang Berndt, pe care îl considerau ca fiind mult prea apropiat de CEO-ul Rainer Seele. Înlocuitorul lui, Mark Garrett, a fost ales pentru asigurarea integrării cu saucces a Borealis.


Rainer Seele şi boardul executiv al companiei încearcă să reziste eforturilor de a pune consiliul de supraveghere sub controlul lui Mark Garrett, subliniind într-o scrisoare trimisă acţionarilor de top că influenţa preşedintelui ar trebui să fie una limitată pentru ca puterea de decizie să rămână la nivelul executiv.

Lupta de putere de la OMV este un subiect important în Austria. Grupul petrolier este cea mai mare companie industrială din Austria şi una dintre puţinele firme austriece de talie mondială, fiind responsabilă pentru câteva mii de locuri de muncă bine plătite şi dividende importante la bugetul federal.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: