joi

2 mai, 2024

11 februarie, 2022

Guvernele României și Republicii Moldova s-au reunit vineri la Chișinău pentru o ședință comună, încheiată cu semnarea unor importante acorduri bilaterale.

A fost a 5-a ședință comună a a celor 2 guverne, prima organizată în Republica Moldova după cele de la Iași (2012), Neptun (2015), Piatra-Neamț (2017) și București (2018). Ședința comună de la Chișinău fusese convenită de principiu în august 2021, într-o discuție telefonică a premierului Gavriliță cu Florin Cîțu, premier la acea dată.

Un nou acord pentru sprijin financiar

Unul dintre cele mai importante acorduri semnate vineri este cel cu privire la acordarea unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. Acordul înlocuiește un tratat similar semnat în 2010, dar care a fost realizat doar parțial și a expirat acum un an.


Noul acord este semnat pentru o perioadă de șapte ani, cu posibilitatea de prelungire cu trei ani. România va aloca bani pentru inițiative culturale, precum renovarea sălii cu orgă a Teatrului Național, dar cea mai mare parte a fondurilor este destinată proiectelor de infrastructură și educație în comunitățile rurale.

”Este un instrument foarte generos de care vor putea beneficia comunitățile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Aceste fonduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infrastructura locală, fie că e vorba de drumuri, școli sau rețele de alimentare cu apă. Aceste investiții vor fi un veritabil motor pentru dezvoltarea economică a comunităților, vor genera locuri de muncă și astfel, sperăm ca oamenii să înceapă să creadă din nou în perspectiva de a-și construi un viitor aici, acasă”, a asigurat prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță.

Premieră pentru Republica Moldova în materie de telefonie și internet

Un alt acord se referă la reducerea sau anularea tarifelor de roaming dintre cele două state.

Potrivit autorităților, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori, pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif, iar pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.


Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, aproximativ 30 la sută din întreg traficul de roaming utilizat de cetățenii Republicii Moldova, este cu România.

Pod nou la Ungheni

Un alt acord semnat în urma ședinței celor două guverne prevede construcția unui pod rutier peste râul Prut la Ungheni, care va facilita circulația spre Iași, iar podul de la Giurgiulești va fi consolidat.

Reuniunea a avut și un moment simbolic, care marchează punerea în funcțiune a gazoductului Iași-Chișinău. Natalia Gavrilița i-a înmânat vineri premierului Nicolae Ciucă certificatul privind executarea integrală a obligațiilor contractuale asumate de Eurotransgaz prin contractul de vânzare-cumpărare, punctul final din construcția acestui gazoduct.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a remarcat viteza cu care se dezvoltă relațiile dintre Chișinău și București, menționând că aceasta se datorează și deschiderii fără precedent a autorităților Republicii Moldova.

”Ne bucură să vedem acum la Chișinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România. Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă și ambițioasă agendă bilaterală. În mai puțin de trei luni  semnăm  o parte din documentele care privesc obiectivele foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: