30 octombrie, 2023

Australia a respins propunerile Uniunii Europene pentru un acord de liber schimb, iar acum este puțin probabil să se mai reia discuțiile timp de ceva ani, au declarat luni miniștrii din guvernul australian.

Cel mai mare patronat din agricultura australiană a mulțumit guvernului pentru că a refuzat „să-i falimenteze pe fermieri”, semnând un acord care nu ar fi deschis suficient piața comunitară pentru exporturile agricole ale Australiei, relatează Reuters.

Condițiile unui acord de liber schimb sunt negociate încă din 2018, Australia dorind să stimuleze exporturile agricole prin eliminarea barierelor vamale ale UE și extinderea cotelor de import, în timp ce UE spera să obțină un acces mai larg la minereurile industriei extractive australiene.


Ministrul australian al comerțului, Don Farrell, a declarat, după o întâlnire a miniștrilor comerțului din Grupul celor șapte (G7), desfășurată în Osaka (Japonia), că nu s-au înregistrat progrese în negocierile pentru ajungerea la un acord de liber schimb.

„Am venit la Osaka cu intenția de a finaliza un acord de liber schimb”, a spus Farrell într-un comunicat.

„Din păcate, nu am reușit să facem progrese”, a arătat el. „Negocierile vor continua și sper că într-o zi vom semna un acord de care să beneficieze atât Australia, cât și prietenii noștri europeni”.

UE reunuță prea greu la barierele tarifare

Ministrul australian al agriculturii, Murray Watt, a declarat că UE – una dintre cele mai mari piețe din lume – a modificat prea puțin propunerile pe care le-a prezentat în urmă cu trei luni.


„Nu am văzut că UE dorește să importe mai mult din produsele noastre precum carnea de vită și de oaie, produse lactate, zahăr pentru ca acest acord să fie în interesul național al Australiei”, a declarat el la ABC Radio.

Comisarul pentru comerț al UE, Valdis Dombrovskis, a declartat la rândul lui că blocul comunitar „a oferit Australiei un acces lărgit la piața agricolă comună, semnificativ din punct de vedere comercial, ținând cont în același timp de interesele sectorului agricol european”.

„Din păcate, partenerii noștri australieni nu au putut să se angajeze în zone care fuseseră discutate anterior. Prin urmare, nu am putut face progrese”, a declarat el.

 „Acord inutil”

Ministrul Agriculturii din Australia a spus că va trece ceva timp până când guvernul australian și conducerea UE vor putea relua negocierile pentru semanarea unui acord, din cauza viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.

Organizațiile fermierilor australieni au făcut presiuni asupra guvernului să nu semneze un „acord inutil” care să-i dezavantajeze față de concurenții lor din Noua Zeelandă, Canada și America de Sud, care au un acces mai mare la piața Uniunii Europene.

UE a semnat anul trecut un acord comercial cu Noua Zeelandă prin care s-au redus taxele pentru importurile în blocul comunitar, inclusiv pentru confecții, produse chimice și mașini, și s-au majorat cotele pentru livrările din Noua Zeelandă de carne de vită și de oaie, produse lactate.

 „Este dezamăgitor că europenii nu au fost dispuși să pună pe masă ceva mai semnificativ din punct de vedere comercial”, a declarat președintele Federației Naționale a Fermierilor, David Jochinke, într-un comunicat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: