joi

25 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2021

Pentru a combate producţia ”murdară” şi supracapacitatea din industrie ale Chinei, UE și SUA vor coopera pentru a stabili tarifele la oțel și aluminiu, transmite Reuters citată de News.ro.

Viitorul acord dintre SUA şi UE va fi o provocare pentru China, care produce mai mult de jumătate din oţelul mondial şi pe care UE şi SUA o acuză că creează o supracapacitate care ameninţă supravieţuirea propriilor lor industrii siderurgice.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au realizat un progres major, care va aborda ameninţarea existenţială a schimbărilor climatice, protejând totodată locurile de muncă şi industria americană”, a declarat preşedintele american Joe Biden reporterilor la Roma, la o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe marginea summitului G20.


Conform acordului, Washingtonul va permite ţărilor UE acces fără taxe vamale pentru exporturile de oţel şi aluminiu către Statele Unite în volume comparabile cu cele expediate înainte de tarifele impuse de administraţia fostului preşedinte Donald Trump în 2018.

Ca răspuns, UE va elimina tarifele de represalii la produse din SUA, care includ whisky, bărci cu motor şi motociclete Harley-Davidson.

Dar, mai degrabă decât o simplă revenire la status quo-ul din 2018, Statele Unite şi Uniunea Europeană intenţionează să abordeze ameninţarea existenţială a schimbărilor climatice şi supracapacitatea de producţie în industria siderurgică, care este unul dintre cei mai mari emiţători de CO2 din lume.

”Împreună, Statele Unite şi Uniunea Europeană vor depune eforturi pentru a restricţiona accesul la pieţele lor pentru oţelul murdar şi pentru a limita accesul la ţările care aruncă oţel pe pieţele noastre, contribuind la supraoferta la nivel mondial”, a afirmat Casa Albă într-un document informativ, fără a numi China în mod direct.


Adresându-se presei, Biden a fost mai explicit, spunând că aranjamentul cu UE va ajuta ”la restrângerea accesului la pieţele noastre pentru oţelul murdar din ţări precum China”.

Acordul global urmează să fie elaborat în următorii doi ani pentru a promova producţia ”verde” de oţel şi aluminiu şi va fi deschis altor ţări care doresc să se alăture, inclusiv Chinei, al cărei sector siderurgic este responsabil pentru 10-20% din emisiile de dioxid de carbon ale ţării.

„Aranjamentul este, desigur, deschis tuturor partenerilor care au aceleaşi opinii. Fabricarea oţelului este una dintre cele mai mari surse de emisii de carbon la nivel global”, a spus Von der Leyen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: