Telekom și Orange au anunțat semnarea la finele anului trecut a două acorduri de network sharing prin care își oferă reciproc acces la rețele.
Telekom primește astfel acces la rețeaua de roaming 4G și 4G+ a Orange, iar Orange – acces la rețeaua fixă de bandă largă a Telekom.
”Telekom România anunță o etapă majoră a strategiei sale de broadband mobil ca urmare a unui acord de roaming național încheiat cu Orange România. În baza acestui acord, clienții Telekom România vor putea utiliza rețeaua Orange 4G/4G+, beneficiind de acoperire extinsă și calitate superioară pentru serviciile 4G și 4G+”, se arată într-un comunicat transmis de Telekom, cel mai mare grup de comunicații fixe și mobile
Practic, clienții Telekom vor avea acces la tehnologiile de comunicații 4G și 4G+ chiar și atunci când nu se află în aria de acoperire a Telekom prin utilizarea rețelei Orange care acoperă 72% din populația de la nivel național și 96% din populația din mediul urban.
Trecerea de la o rețea la alta se va face fără întreruperi și nu va presupune niciun cost suplimentar pentru utilizatori.
”Beneficiile acestui proiect vor permite Telekom România să continue investițiile în regiunile neacoperite în prezent și să promoveze oferte și servicii competitive, în avantajul clienților”, se mai arată în comunicat.
Independent de acordul de roaming național, Telekom și Orange au semnat, de asemenea, un contract de acces la rețeaua fixă urbană de fibră optică a Telekom.
Aceasta permite Orange să intre pe piața serviciilor de comunicații fixe și să ofere clienților săi Internet fix de mare viteză precum și servicii TV îmbunătățite.
”Orange Românie anunță semnarea unui contract cu Telekom România pentru acces la rețeaua sa fixă de bandă largă. Pe baza acestuia, Orange va completa portofoliul existent de servicii de voce și internet mobil, televiziune prin satelit și internet cu servicii fixe de internet de mare viteză și televiziune, folosind rețeaua urbană de fibră optică a Telekom România și va lansa în curând soluții de comunicare convergente”, se arată într-un comunicat transmise de Orange, liderul pieței de telefonie mobilă.
Cele două companii vor continua să concureze independent pe piață, în conformitate cu propriile politici comerciale și strategii de business, se mai arată în comunicatele celor doi operatori.
Acorduri similare mai există la nivel național între RCS&RDS și Vodafone – care au semnat un contract în 2014 prin care RCS&RDS a primit acces la rețeaua operatorului numărul doi de pe piața locală.