miercuri

24 iulie, 2024

24 iulie, 2024

Compania americană Fluor Corporation și RoPower (compania de proiect a mini reactoarelor nucleare de la Doicești), au semnat miercuri un acord pentru cea de-a doua fază a studiului care va permite proiectului privind reactoarele modulare mici să treacă la o decizie finală în ceea ce privește investiția și construcția, anunță Ambasada Statelor Unite la București.

Prima fază a studiului Front-End Engineering and Design a fost finalizată la sfârșitul anului 2023, cu finanțare de la Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, Departamentul de Stat al SUA, Guvernul României și NuScale Power.

La finalul etapei a doua a acestui studiu va exista o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect și toate analizele de siguranță și securitate nucleară aferente, necesare pentru decizia finală de investiție.

SUA: ”Celebrăm o etapă importantă în desfășurarea proiectului emblematic al României”


”Astăzi, în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei și al Climei (P-TECC) de la București, Secretarul SUA pentru Energie Jennifer Granholm, Subsecretarul SUA pentru controlul armelor și securitate internațională Bonnie Jenkins și Directorul Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA Enoh T. Ebong s-au alăturat Ministrului român al Energiei Sebastian Burduja și reprezentanții companiilor americane Fluor Corporation și NuScale Power, dar și românești RoPower și Societatea Națională Nuclearelectrica pentru a celebra o etapă importantă în desfășurarea proiectului emblematic al României, privind reactorul modular de mici dimensiuni (SMR) care utilizează tehnologia NuScale și care avansează spre implementare în 2029”, precizează comunicatul ambasadei.

Comunicatul continuă: ”Bazându-se pe experiența României de peste un sfert de secol în ceea ce privește exploatarea în condiții de siguranță și securitate a centralelor nucleare, acest proiect SMR cu tehnologie de vârf va înlocui o fostă centrală pe cărbune din Doicești, cu energie curată, fără emisii de carbon, va crea locuri de muncă, va stimula creșterea economică și va contribui la poziționarea României ca lider regional în domeniul energiei curate.

Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor nucleare avansate pentru a contribui la eforturile globale de decarbonizare și pentru a oferi securitate energetică partenerilor din întreaga lume.”

Acționarii Nuclearelectrica au decis săptămâna trecută, vineri, continuarea proiectului privind construirea mini-reactoarelor americane NuScale la Doicești. Anterior, reprezentanții statului în AGA Nuclearelectrica s-au abținut la un vot privind proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: