cursdeguvernare

sâmbătă

28 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Bucureștiul, gazda Centrului european de competenţe în materie de securitate cibernetică (ECCC) – Acord semnat

27 septembrie, 2024

Acordul pentru găzduirea de către România a Centrului European de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC), a fost semnat vineri, la Palatul Victoria.

Centrul funcționează deja, în campusul Politehnicii București, după ce au fost respinse primele trei locații propuse de autoritățile române.

ECCC gestionează sprijinul financiar pentru securitatea cibernetică din programele de investiții ale Comisiei Europene, Programul Orizont Europa (HEP) și Programul Europa Digitală (DEP).


Documentul a fost semnat, din partea Guvernului României, de către şeful Cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu, iar din partea Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică de Luca Tagliaretti, director executiv al Centrului.

„Găzduirea sediului Centrului european de competenţe la Bucureşti este o realizare majoră pentru România. Este pentru prima dată când ţara noastră găzduieşte o agenţie europeană, fapt care reconfirmă rolul tot mai important al României în consolidarea securităţii cibernetice europene, mai ales în actualul context internaţional marcat de numeroase provocări în materie de securitate”, a declarat şeful Cancelariei premierului, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Centrului Naţional Cyberint şi Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică. 

Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) are ca obiectiv creșterea capacității și competitivității Europei în materie de securitate cibernetică.


Va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare (NCC) pentru a construi o comunitate puternică în materie de securitate cibernetică.Located in Bucharest, va implementa părți relevante ale programelor Europa digitală și Orizont Europa prin alocarea de granturi și efectuarea de achiziții publice.

Centrul va lua deciziile de investiții strategice în domeniu

Cu ce se ocupă Centrul:

  • crearea și sprijinirea coordonării rețelei centrelor naționale de coordonare și a comunității de competențe în materie de securitate cibernetică;

  • luarea deciziilor de investiții strategice și punerea în comun a resurselor UE, ale statelor sale membre și ale industriei;

  • punerea în aplicare a sprijinului financiar legat de securitatea cibernetică din programele Orizont Europa și Europa digitală.

Obiectivele pentru care a fost creat ECCC:

  • contribuția la implementarea pe scară largă a celor mai recente tehnologii de securitate cibernetică, în special prin realizarea sau sprijinirea achizițiilor de produse și soluții;

  • furnizarea de sprijin financiar și asistență tehnică pentru întreprinderile nou-înființate în materie de securitate cibernetică și pentru a le conecta la piețele potențiale și pentru a atrage investiții;

  • sprijinirea cercetării și inovării pe baza unei agende industriale și de cercetare cuprinzătoare, care să includă proiecte de cercetare și demonstrative la scară largă în ceea ce privește capacitățile de securitate cibernetică de generație următoare;

  • stabilirea unor standarde ridicate de securitate cibernetică nu numai în sistemele tehnologice și de securitate cibernetică, ci și în dezvoltarea competențelor;

  • facilitarea cooperării dintre sfera civilă și cea de apărare în ceea ce privește tehnologiile și aplicațiile cu dublă utilizare și consolidarea sinergiilor civil-apărare în legătură cu Fondul european de apărare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: