vineri

29 martie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

10 decembrie, 2020

Bucureștiul va găzdui Centrul European pentru Competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC), un viitor hub prin intermediul căruia se vor distribui fonduri europene și naționale, în toate statele membre UE, pentru proiecte de cercetare în domeniul securității cibernetice. Decizia a fost adoptată miercuri seara în Comitetul Reprezentanților Permanenți din Uniunea Europeană (COREPER).

Capitala României a fost în competiție cu alte 6 orașe din UE – Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxembourg și Leon (Spania). București a fost desemnat să găzduiască sediul ECCC în a doua rundă de vot, unde a primit 15 voturi, iar cealaltă ”finalistă”, Bruxelles, 12.

(Citiți și: ”București – în luptă cu alte 6 orașe europene pentru Centrul  european de securitate cibernetică. Detaliile ofertei românești”)


Principala sarcină a ECCC va fi cea de a manageria fondurile pentru securitate cibernetică alocate de UE prin bugete de cercetare- inclusiv cele 2 miliarde euro prevăzute în programul Digital Europe plus alte milioane alocate programelor de inovare sau de recuperare, plus contribuții proprii ale membrilor UE.

UE încă lucrează la aprobarea bugetului său multianual pentru perioada 2021-2027.

Centrul European pentru Competențe în materie de securitate ciberneticănu este formal o agenție europeană și va avea pentru început 30 de angajați, unele estimări indicând o schemă maximă de personal de 80. Centrul va favoriza dezvoltarea companiilor locale de cybersecurity și va consolida statutul țării de lider european în domeniul securității cibernetice.

Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul încă lucrează la detaliile modului în care ECCC va fi condus, iar un acord asupra legislației care va guverna ECCC este așteptat până la finalul anului 2020.

Detalii ale ofertei românești


Candidatura României a fost înaintată la Bruxelles de către Guvernul Orban, care a făcut lobby activ în susținerea propunerilor sale insistând pe faptul că România nu găzduiește în prezent nicio agenție europeană.

Precedenta tentativă- eșuată- a fost cea de găzduire a Agenției Europene a Medicamentului.

Autoritățile au selectat 3 clădiri din București care îndeplinesc cerințele de găzduire a sediului ECCC și au transmis la Bruxelles că oricare ar fi aleasă va fi disponibilă imediat pentru amenajat și începerea activității:

  • Calea Victoriei 109, fost sediu al Petrom
  • Șoseaua Nordului 94w. Clădire modernă aflată lângă Parcul Herăstrău
  • Vila Rosetti. Clădire istorică în apropiere de Piața Romană

Oferta românească nu conține gratuitate pentru utilizarea spațiului, dar nici nu detaliază rețetele financiare. Anunțul COREPER care atribuie Bucureștiului calitatea de gazdă a ECCC nu precizează ce sediu a fost ales pentru funcționarea instituției europene.

Dosarul de candidatură conține foarte multe argumente generale în susținerea candidaturii – de la viteza internet, costul redus al vieții, rata scăzută a criminalității în București, gastronomie etc, dar și o serie de condiții speciale oferite centrului și angajaților:

  • inviolabilitatea clădirii și a anexelor
  • inviolabilitatea arhivelor
  • imunitate în fața oricăror măsuri administrative sau legale
  • inviolabilitatea bunurilor financiare
  • scutire de impozit pentru agenție sau proprietăți deținute de aceasta, bunurile și veniturile sale, cu excepția taxelor pentru utilități publice
  • scutire/returnare de TVA pentru achiziția de bunuri necesare bunei funcționări a agenției
  • scutire de taxe vamale, scutire de la interdicții sau restricții de import  pentru articole necesare funcționării agenției
  • pentru comunicații oficiale sau trasfer de documente, Centrul se bucură de același statut acordat de România misiunilor diplomatice acreditate la București (drept de a coda comunicații, de a transmite/primi documente prin curier sau în conteiner sigilat)
  • pentru angajați, imunitate față de proceduri judiciare cu privire la acte săvârșite în calitate oficială, inclusiv declarații
  • fără restricții/formalități de imigrare pentru angajați și familiile acestora
  • dreptul angajaților de a importa fără taxe mobilă și efecte personale la angajare și de a reexporta fără taxe mobilă sau efecte personale la finalizarea contractului de muncă
  • dreptul angajaților de a importa fără taxe un autoturism pentru folosință personală și de a-l reexporta fără taxe la finalizarea contractului
  • exceptarea angajaților de la plata taxelor naționale pe salariu, venit sau remunerație plătită de Centru
  • protectie cibernetică VIP a centrului și a angajaților asigurată gratuit de CERT-RO

Suplimentar, angajaților ECCC li se oferă cursuri gratuite de limba română.

SPP urmează să asigure, tot gratuit, paza sediului și a top managementului ECCC, similar cu serviciile oferite demnitarilor români.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: