duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 mai, 2022

Suedia și Marea Britanie au semnat miercuri un acord de apărare reciprocă în cazul unei agresiuni, anunță News.ro, care citează AFP. Acordul apare înaintea unei așteptate decizii a Suediei, dar și a Finlandei, cu privire la aderarea la NATO.

Premierul Boris Johnson urmează să semneze un acord similar cu Finlanda în timpul unei vizite la Helsinki la sfârşitul zilei de miercuri, conform cabinetului său.

”Dacă Suedia este atacată şi ne cere ajutorul, noi i-l vom oferi”, a anunţat premierul britanic Boris Johnson într-o conferinţă de presă comună cu premierul Magdalena Andersson.


„Dacă una dintre cele două ţări ar suferi un dezastru sau un atac, Marea Britanie şi Suedia şi-ar oferi asistenţă în multe feluri (…), incluzând mijloace militare”, a precizat și Magdalena Andersson.

Îngrijorate de reacţia Rusiei la cererile lor probabile de aderare la NATO aşteptate în zilele următoare, cele două ţări nordice încearcă să obţină garanţii de securitate bilaterale pe perioada dintre candidatura lor şi intrarea oficială în Alianţa Nord-Atlantică.

Discuții privind semnarea de acorduri bilaterale de securitate s-au purtat de Suedia și Finlanda cu marile puteri ale NATO: SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Declaraţia politică de solidaritate” semnată miercuri cu Londra este primul acord oficial anunţat public.


Finlanda urează să își anunțe decizia în cursul acestei săptămâni, probabil concomitent cu Suedia. Dacă cele două state depun cerere de aderare, procedura de admitere va fi una foarte rapidă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: