Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult›
12.01.2021
Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
Achiziția de 27 mld. dolari a Refinitiv de către Bursa din Londra a fost aprobată de Comisia Europeană
de Adrian N Ionescu , 13.1.2021
Comisia Europeană a aprobat condiţionat achiziţia companiei de analiză a datelor Refinitiv de către Grupul Bursei din Londra (LSEG), în urma unei investigaţii aprofundate privind temerile legate de concurenţă, a anunțat, miercuri, Executivul european.
Tranzacţia evaluată la 27 de miliarde de dolari este menită să extindă activităţile LSEG şi să concureze cu MSCI și Bloomberg LP.
Condițiile puse de Comisia europene sunt:
- LSEG își va vinde participația de 99,9% la Borsa Italiana. Există deja un acord privind achiziția participației de către Euronext.
- Grupul britanic va continua să ofere serviciile de clearing pentru tranzacțiile extrabursiere (over the counter, OTC) cu derivate pe rate de dobândă (IRD), și nu se va angaja în strategii comerciale care ar discrimina clienții în funcție de originea tranzacției.
- Va fi permis accesul la datele LSE, la indicii FTSE UK, și la alte date de referință tuturor competitorilor din aval, păstrând calitatea și portofoliul serviciilor cu cele oferite intragrup.
Refinitiv Holdings are peste 40.000 de clienți instituționali și corporate în 190 de țări inclusiv în România.
LSEG (London Stock Exchange Group) operează Bursa din Londra, Borsa Italiana și bursa electronică MTS – de instrumente cu venit fix.
LSEG a intrat pe piața românească în 2019, cu un centru de servicii pentru afaceri la București.
Oficialii LSEG au anunţat că se aşteaptă ca tranzacţia de achiziție a Refinitiv să fie finalizată în primul trimestru din acest an, după ce sunt obţinute şi alte aprobări din partea autorităţilor de reglementare. Refinitiv este deţinut în proporţie de 45% de compania mamă a Reuters News – Thomson Reuters.
„Astăzi putem aproba achziția de către LSEG a Refinitiv pentru că LSEG a oferit angajamentele care să asigure că piețele vor rămâne deschise și competitive, iar achiziția nu voa duce la creșterea prețurilor sau la scăderea ofertei sau a inovației produselor”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabilă cu concurența.