miercuri

24 aprilie, 2024

9 decembrie, 2020

Diminuarea accesibilității serviciilor medicale după izbucnirea epidemiei de coronavirus a provocat scăderea cu 20 -80% a consumului de medicamente în volum (cutii), în spitalele din România, atrage atenția Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

“Volumul medicamentelor din spitale s-a redus substanţial din cauza dificultăţilor în a accesa servicii medicale pentru pacienţii acuţi sau cronici, dar şi din teama bolnavilor de a merge la spital, din cauza pandemiei. De asemenea, lipsa accesului la medicamente destinate utilizării în ambulatoriu pentru bolnavii cronici – sunt deja cunoscute exemple precum levotiroxina, metformină, verapamil – sau mai recent și a unor antibiotice uzuale, va genera agravarea problemelor existente de sănătate ale pacienţilor români, efectul urmând a se manifesta în următorii 4-5 ani”, a declarat Dr. Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

Scăderile de consum:

  • Cele mai mari scăderi în volum s-au înregistrat la nivelul produselor critice injectabile pentru pacienții spitalizați: ranitidinum (minus 81.4%), levofloxacinum (minus 70.8%), vancomycinum (minus 65.4%), metoclopramidum (minus 35.7%), lidocainum (minus 30.9%) și piracetamum (minus 30.5%).
  • Antibioticele injectabile au scăzut cu 41,2% (gentamicinum), 36,3% (ciprofloxacinum), 30% (ceftriaxonă) şi 29,6% (cefuroximum).
  • Consumul de metamizol şi hidrocortizon s-a redus cu 22%, iar cel al soluţiilor perfuzabile cu 26,4% (clorură de sodiu), respectiv 25,9% (glucoză). Situaţii similare de consum mai mic se înregistrează şi în cazul analgezicelor injectabile, a anestezicelor şi a relaxantelor musculare.
  • Medicamenteleoncologice din spitale și ambulatorii de specialitate, al căror volum s-a redus cu peste 10%. Astfel, medicamente vitale pentru pacienții cu afecțiuni oncologice au înregistrat scăderi semnificative:  doxorubicinum (minus 43,6%), gemcitabinum (minus 37,2%), etoposidum (minus 35,4%) și cisplatin (minus 28,6%).

PRIMER reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: