luni

25 martie, 2024

18 ianuarie, 2019

Publicația Scena9 a demontat o farsă complexă căreia i-au căzut victime Academia Română și fostul președinte al acesteia Eugen Simion.

În decembri 2018, Academia anunța printr-un comunicat că Eugen Simion a primit Nobelul pentru filologie. Un premiu despre care nu se știa nimic, nu apare pe site-ul Academiei Suedeze, dar despre care instituția română explica:

„Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a Premiului Nobel pentru Literatură filozofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. Astfel, s-a decis ca la fiecare cinci ani, Societatea Internațională de Filologie să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel.”


Premiul ar mai fi fost acordat anterior, conform Academiei Române, unor intelectuali de reputație mondială, precum Umberto Eco și Noam Chomsky.

Știrea despre Nobelul lui Eugen Simion a apărut în aproape toate publicațiile românești, care au preluat comunicatul Academiei Române.

O echipă de jurnaliști de la publicația Scena9 au studiat toate informațiile disponibile referitoare la International Society of Philology, cea care decernează Nobelul pentru filologie și a descoprit că totul este o uriașă farsă pentru savanți construită de un francez pasionat de Jules Verne și vampiri. Organizația este una fantomă, premiile nu au fost niciodată acordate, pe site-ul ei apar informații false, sunt folosite numele și datele unor persoane reale care nu au însă nicio legătură cu aceasta etc.

Academia Română a reacționat imediat după apariția anchetei din Scena9 și încearcă să se scuze pentru superficialitatea sa, anunțând că va face propria anchetă:


”Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnaliști români, aflăm cu îngrijorare că existența reală a premiului și a instituției emitente este pusă sub semnul întrebării (…) Academia Română ia în considerare semnalarea presei și va declanșa o investigare a situației. În acest context, Academia Română își exprimă deosebita îngrijorare față de extinderea fenomenului de falsificare a realității, prin minciună și impostură, fenomen care ia amploare la nivel internațional și care compromite valori esențiale pentru funcționarea normală a societății: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituții serioase în situația de a se transforma în investigatori și anchetatori, perturbând buna lor funcționare”, se arată într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: