marți

23 iulie, 2024

16 iunie, 2017

Fostul cancelar german Helmut Kohl (CDU), în mandatele căruia a fost realizată reunificarea Germaniei, a murit vineri, la vârsta de 87 de ani.

A deținut patru mandate consecutive de cancelar, între 1982-1998, recordul său putând fi egalat anul acesta de Angela Merkel, care candidează pentru a patra oară la această funcție.

Este artizanul reunificării Germaniei de Est (comuniste) și Germaniei Federale, după cădererea zidului Berlinului, în 1989.


De asemenea, este considerat, alături de președintele francez Francois Mitterrand, promotorul monedei unice europene. A pledat mereu pentru ideea aprofundării integrării europene.

Pentru rolul important jucat în politica Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ordonat vineri arborarea steagurilor UE în bernă, la toate instituțiile comunitare.

„Moartea lui Helmut m-a întristat profund”, a spus vineri Juncker într-un mesaj transmis pe Twitter. „Mentorul meu, prietenul meu, îmi va lipsi foarte, foarte mult”, a mai scris Juncker.

Fostul președinte american  George HW Bush a transmis și el un mesaj în care îl numește pe Kohl un „adevărat prieten al libertății” și „unul dintre cei mai mari lideri din Europa de după război”.


„Suntem în doliu”, a transmis pe Twitter Uniunea Creștin Democrată (CDU), partidul lui Kohl.

Helmut Kohl este considerat mentorul Angelei Merkel și cel căruia actualul cancelar îi datorează ascensiunea politică, el fiind cel care a numit-o pe aceasta în primul său post ministerial.

A criticat-o totuși, în ultimii ani, pentru modul în care a gestionat criza în zona euro. De asemenea, în cartea ”Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle” (Moștenirea. Protocolul Kohl), publicată anul trecut de biograful Heribert Schwan, fostului cancelar îi sunt atribuite opinii critice despre actualul leadership al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), inclusiv comentarii ironice la adresa cancelarului Merkel.

La scurt timp după ce și-a încheiat ultimul mandat, reputația lui Kohl a fost afectată de un scandal financiar care a vizat CDU.

Kohl a mai fost implicat în ultimii ani și în alte scandaluri mediatice. În anul 2013, unul dintre cei doi fii ai săi a publicat o carte — ce a înregistrat apoi vânzări record — care îl pune pe fostul cancelar într-o lumină nefavorabilă în ceea ce privește viața personală. El este descris în carte drept un soț indiferent și infidel, ce și-a înșelat prima soție, Hannelore, care s-a sinucis în 2001 în urma unei depresii profunde agravată probabil și de alergia la lumină ce o împiedica să iasă din casă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: