cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

A început ”lupta cu evaziunea”: Plățile cash – reduse drastic la companii și la persoane fizice: Limita – 1000 lei/persoană

26 septembrie, 2023

Plafoanele pe care trebuie să le respecte firmele atunci când fac sau acceptă plăți în numerar se vor micșora, de principiu, cu 80%, potrivit proiectului pe care Guvernul își asumă marți răspunderea în Parlament.

Măsura nu va produce efecte în marile aglomerări urbane, dar este de natură să creeze probleme în mediul rural, acolo unde tranzacțiile cu cardul nu constituie încă o regulă, unde plățile se fac cash (un porc, de exemplu, costă peste 1000 de lei) și unde micile magazine nu-și pot depune seara la bancă încasările de peste zi.

Limite generale pentru plăți cash

Între altele, proiectul modifică regulile ce trebuie respectate de firme atunci când fac diverse tranzacții, regula principală este că încasările și plățile pot fi făcute de firme și persoane doar prin instrumente de plată ce nu implică numerar. Există excepții de la această regulă, doar că limitele în care trebuie să se încadreze plățile și încasările în numerar sunt mult scăzute.


Sunt vizate de limitări operațiunile de încasări și plăți efectuate de următoarele categorii: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică.

Noi plafoane: plăți/încasări de maximum 1.000 lei/persoană

În 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, noile plafoane vor trebui să fie:

  • încasări de la categoriile de mai sus – în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană (acum, plafonul e de 5.000 de lei);

  • încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry de la categoriile de mai sus – în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană (acum, plafonul e de 10.000 de lei);

  • plăți către persoanele din categoriile de mai sus – în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/ persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/ zi (acum, plafoanele sunt 5.000 lei/ persoană, respectiv 10.000 lei/ zi);

  • plăți către magazinele de tipul cash and carry – în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei (acum, plafonul e de 10.000 de lei);

  • plăți din avansuri spre decontare – în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare (acum, plafonul e de 5.000 de lei).

Se interzic plățile/încasările fragmentate

De asemenea, proiectul interzice încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei (acum e 5.000 de lei) și, respectiv, de 2.000 lei (acum e 10.000 de lei), în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Totodată, vor fi interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv, de 2.000 lei către magazinele de tipul cash and carry. Toate categoriile amintite mai sus vor putea achita facturile cu valori care depășesc plafoanele astfel: 1.000 lei/ 2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Plăți cash la dividende, cesiuni creanțe, împrumuturi

Apoi, operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între firme (de fapt, toate categoriile de mai sus) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se vor putea face cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/ de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Vor fi interzise plățile și încasările fragmentate în numerar către/ de la o persoană, pentru tranzacțiile mai mari de 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Plafon pentru numerar în casă

Proiectul introduce un nou articol în Legea 70/2015, potrivit căruia sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu vor putea depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 de lei.

Totuși, se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de trei zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.

***

(Citiți și: ”Șamanii și vracii economiei: oamenii din spatele măsurilor fiscale”)

***

citește și

Document – Forma finală a măsurilor fiscal-bugetare adoptată de Guvern

lasă un comentariu

11 răspunsuri

  1. Sunteți dezamăgitori voi cei de la Curs de Guvernare care vă dați academici și știutori și incasați legislație din asta comunistoidă fără să aveți un reflex critic minimal… Vai de liberalii care au ajuns loberali…

    In realitate aceste măsuri comunistoide de limitare a cash-ului NU combat evaziunea, ci leagă economia de bănci, adică dau pe tavă clienți captivi băncilor care se vor ingrășa de la profituri și vor deveni obraznice și abuzive pentru că oamenii NU au piață liberă ci sistem de cartel bancar legiferat de stat.

    Incă un pas către controlul economiei și controlul social extins prin care UE imită tot mai mult mâna de fier a Chinei. Adio libertate, trăiască societatea de control

  2. Și cum mai primește șpagă baronul de Vrancea,sau altii că el?
    Toate bancnotele de 500 lei au dispărut din bănci.Ultima data am văzut bancnote de 500 lei la TV, zilele trecute.
    Sa primească șpagă prin transfer bancar nu vor accepta…

  3. Corect scris:samani și vraci!!!Au fost un dezastru și în alte guvernări!Să ai specialisti care au pus economia pe locul 1 si 2 în Europa și să nu îi folosești!!!Și îi pui cap de afiș pe cei care ar trebui să fie la erată !!!

  4. Avea dreptate Tutea, popor de timpiti daca credeti ca legile sunt anti mafie. Sunt anti popor doar. Bancile vor prelua controlul banilor in lipsa cashului, dar idiotii NU VOR SA VADA asta. Globalisti vanduti in toata pulitica romaneasca sprijiniti de o presa antiromaneasca.

  5. Vai de capul bătrânilor! Vor fi ținta hackerilor! Astăzi le va intra pensia pe card,iar a doua zi va dispărea! Va trebui să schimbăm parolele în fiecare dimineață, când ne vom trezi!

  6. Toate aceste legi sunt drâcesti și vine de la tatăl lor diavolul !
    Dar toate cîte sunt , sînt împotriva CREATORULUI SUPREM SI VOR STA CU TOTII LA JUDECATA CEA MARE FĂRĂ DE CARE NIMENI NU VA PUTEA SCĂPA !

  7. Sânt intrutotul de acord să se plătească cu cardul, dar să se plătească și dedicațiile muzicale, cutia milei , botezurile și multe altele care se dau ca atenții…

  8. 1. In Italia mi s-a furat portofelul cu toate actele, banii si cardurile. Norocul meu a fost ca am avut instalata pe telefon o aplicatie de gestiune a cardurilor si doar cativa euro in portofel. Mi-am blocat cardurile prin aplicatie si am ramas cu toti banii din conturi, chiar daca a trebuit sa fac o vizita la consulat pentru a obtine un document de iesire din tara. Daca banii mei din conturi erau in portofel as fi avut o paguba consistenta. Cardurile m-au salvat.
    2. Peste tot unde am umblat in Europa, exista posibilitatea de a plati ORICE cu cardul, inclusiv intrarile la WC-uri publice. Vorbim de civilizatie, nu de limitarea libertatilor nefundamentate. Inteleg ca batranii din mediul rural nu sunt familiarizati cu platile electronice si nici nu trebuie sa fie. Pensiile lor sunt oricum sub pragul impus de lege pentru platile cu numerar, asa ca nu vor fi afectati. Deasemeni, inteleg ca sunt societati comerciale care considera ca platesc comisioane bancare prea mari daca isi instaleaza POS: dar transportul cashului pana la cea mai apropiata unitate bancara si comisioanele de depunere numerar costa mult mai scump. In lumea civilizata la care se face referire, micii comercianti chiar prefera numai cardul pentru platile de mica valoare tocmai din acest motiv.
    3. Toata lumea se plange ca bancile nenorocite, nu vor altceva decat sa puna mana pe banii populatiei si ca statul pregateste o noua era de sclavagism si de ingradire a drepturilor fundamentale. Istoria arata altceva: in 1948 a avut loc nationalizarea si in 1952 reforma monetara ce a anulat pur si simplu valoarea banilor tinuti la saltea. Deci e mult mai periculos sa pastrezi bani cash decat bani in conturi pe care-i poti transfera electronic oriunde, in caz ca… Nu mai vorbesc de situatia deprecierii fizice in cazul unui incendiu sau in cazul retragerii anumitor bancnote de pe piata, asa cum a fost cu vestita bancnota de 2000 lei cu „eclipsa”.
    4. Ne place sau nu, tehnologiile se impun in toate domeniile si ne afecteaza indiferent unde suntem sau ce facem.
    5. Oricare drept garantat constitutional trebuie sa aiba si obligatii in contrapartida. Pe asta se bazeaza democratia. Cu cat ai mai multe drepturi consfintite de Constitutie cu atat trebuie sa ai si obligatia constitutionala de a respecta regulile ce decurg din respectivele drepturi. Asa ca daca se doreste libertatea de a plati cu numerar neingradit, atunci trebuie respectata si regula de a nu da/primi foloase necuvenite, fara nici o exceptie. Cum la noi, coruptia este endemica, profunda, iar spaga e sport national, ingradirea limitata a libertatii de a plati cu numerar e o necesitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

11 răspunsuri

  1. Sunteți dezamăgitori voi cei de la Curs de Guvernare care vă dați academici și știutori și incasați legislație din asta comunistoidă fără să aveți un reflex critic minimal… Vai de liberalii care au ajuns loberali…

    In realitate aceste măsuri comunistoide de limitare a cash-ului NU combat evaziunea, ci leagă economia de bănci, adică dau pe tavă clienți captivi băncilor care se vor ingrășa de la profituri și vor deveni obraznice și abuzive pentru că oamenii NU au piață liberă ci sistem de cartel bancar legiferat de stat.

    Incă un pas către controlul economiei și controlul social extins prin care UE imită tot mai mult mâna de fier a Chinei. Adio libertate, trăiască societatea de control

  2. Și cum mai primește șpagă baronul de Vrancea,sau altii că el?
    Toate bancnotele de 500 lei au dispărut din bănci.Ultima data am văzut bancnote de 500 lei la TV, zilele trecute.
    Sa primească șpagă prin transfer bancar nu vor accepta…

  3. Corect scris:samani și vraci!!!Au fost un dezastru și în alte guvernări!Să ai specialisti care au pus economia pe locul 1 si 2 în Europa și să nu îi folosești!!!Și îi pui cap de afiș pe cei care ar trebui să fie la erată !!!

  4. Avea dreptate Tutea, popor de timpiti daca credeti ca legile sunt anti mafie. Sunt anti popor doar. Bancile vor prelua controlul banilor in lipsa cashului, dar idiotii NU VOR SA VADA asta. Globalisti vanduti in toata pulitica romaneasca sprijiniti de o presa antiromaneasca.

  5. Vai de capul bătrânilor! Vor fi ținta hackerilor! Astăzi le va intra pensia pe card,iar a doua zi va dispărea! Va trebui să schimbăm parolele în fiecare dimineață, când ne vom trezi!

  6. Toate aceste legi sunt drâcesti și vine de la tatăl lor diavolul !
    Dar toate cîte sunt , sînt împotriva CREATORULUI SUPREM SI VOR STA CU TOTII LA JUDECATA CEA MARE FĂRĂ DE CARE NIMENI NU VA PUTEA SCĂPA !

  7. Sânt intrutotul de acord să se plătească cu cardul, dar să se plătească și dedicațiile muzicale, cutia milei , botezurile și multe altele care se dau ca atenții…

  8. 1. In Italia mi s-a furat portofelul cu toate actele, banii si cardurile. Norocul meu a fost ca am avut instalata pe telefon o aplicatie de gestiune a cardurilor si doar cativa euro in portofel. Mi-am blocat cardurile prin aplicatie si am ramas cu toti banii din conturi, chiar daca a trebuit sa fac o vizita la consulat pentru a obtine un document de iesire din tara. Daca banii mei din conturi erau in portofel as fi avut o paguba consistenta. Cardurile m-au salvat.
    2. Peste tot unde am umblat in Europa, exista posibilitatea de a plati ORICE cu cardul, inclusiv intrarile la WC-uri publice. Vorbim de civilizatie, nu de limitarea libertatilor nefundamentate. Inteleg ca batranii din mediul rural nu sunt familiarizati cu platile electronice si nici nu trebuie sa fie. Pensiile lor sunt oricum sub pragul impus de lege pentru platile cu numerar, asa ca nu vor fi afectati. Deasemeni, inteleg ca sunt societati comerciale care considera ca platesc comisioane bancare prea mari daca isi instaleaza POS: dar transportul cashului pana la cea mai apropiata unitate bancara si comisioanele de depunere numerar costa mult mai scump. In lumea civilizata la care se face referire, micii comercianti chiar prefera numai cardul pentru platile de mica valoare tocmai din acest motiv.
    3. Toata lumea se plange ca bancile nenorocite, nu vor altceva decat sa puna mana pe banii populatiei si ca statul pregateste o noua era de sclavagism si de ingradire a drepturilor fundamentale. Istoria arata altceva: in 1948 a avut loc nationalizarea si in 1952 reforma monetara ce a anulat pur si simplu valoarea banilor tinuti la saltea. Deci e mult mai periculos sa pastrezi bani cash decat bani in conturi pe care-i poti transfera electronic oriunde, in caz ca… Nu mai vorbesc de situatia deprecierii fizice in cazul unui incendiu sau in cazul retragerii anumitor bancnote de pe piata, asa cum a fost cu vestita bancnota de 2000 lei cu „eclipsa”.
    4. Ne place sau nu, tehnologiile se impun in toate domeniile si ne afecteaza indiferent unde suntem sau ce facem.
    5. Oricare drept garantat constitutional trebuie sa aiba si obligatii in contrapartida. Pe asta se bazeaza democratia. Cu cat ai mai multe drepturi consfintite de Constitutie cu atat trebuie sa ai si obligatia constitutionala de a respecta regulile ce decurg din respectivele drepturi. Asa ca daca se doreste libertatea de a plati cu numerar neingradit, atunci trebuie respectata si regula de a nu da/primi foloase necuvenite, fara nici o exceptie. Cum la noi, coruptia este endemica, profunda, iar spaga e sport national, ingradirea limitata a libertatii de a plati cu numerar e o necesitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

cursdeguvernare

Opiniile prezentate pe acest site, precum și comentariile la articole cad în responsabilitatea exclusivă a autorilor.

©Copyright - SC Varianta Media SRL

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: