sâmbătă

25 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 septembrie, 2013

CLICK PENTRU A MARI

Nuclearelectrica are nevoie de contracte bilaterale de furnizare a energiei pe termen lung, pentru combaterea riscului scăderii pieței, se arată în Planul de administrare al societății de stat, prezentat în contextul în care luni a început listarea companiei la Bursa de Valori București.

Planul, datând din 9 iulie, arată, la analiza factorilor de risc, că riscul de piață are o probabilitate medie de a apărea, iar efectele preconizate sunt puternice.

Pentru contracararea acestui risc, planul Nuclearelectrica prevede ca primă soluție instituirea unui mecanism de preț care să permită elemente de tip ”take-or-pay”. Prin mecanismele de acest tip, cumpărătorul se angajează să cumpere o anumită cantitate de energie, însă, dacă nu o cumpără pe toată, plătește furnizorului o penalizare pentru cantitatea neachiziționată.


Acest tip de contract este folosit de în special în domeniul energiei electrice, sector unde nu există posibilități viabile de înmagazinare a mărfii.

O altă soluție invocată în Planul Nuclearelectrica o reprezintă contractele bilaterale pe termen lung.

”Aranjamente de troc privind energia electrică sau contracte bilaterale pe termen lung, având prețuri fixe sau formule de preț bine definite” – astfel este formulată propunerea de soluție pentru contracararea riscului de piață.

În schimb, într-o analiză SWOT, planul Nuclearelectrica atrage atenția asupra faptului că un punct slab al companiei îl reprezintă faptul că ”o mare parte din producție estre vândută pe piața reglementată, unde prețul este mai mic”.


Din acest punct de vedere, o oportunitate pentru companie o reprezintă faptul că ”se așteaptă ca piața energiei să fie dereglementată și o mai mare parte a prducției să fie vândută la prețuri mai mari”.

Trăgând linie, planul Nuclearelectrica enumeră numai 3 puncte slabe față de 7 puncte tari, printre care și costurile de producție scăzute.

Statul, prin Ministerul Economiei, vinde un pachet minoritar de acțiuni de 10% din Nuclearelectrica, printr-o ofertă publică ce se va derula în perioada 9-20 septembrie 2013.

Preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune. 85% din pachetul de 10% scos la vânzare este destinat investitorilor instituţionali, 10% subscrierilor mici, iar 5% subscrierilor mari.

În acest moment, Ministerul Economiei deține 90,27% din Nuclearelectrica, iar restul acțiunilor, de 9,73%, sunt administrate de Fondul Proprietatea.

(Descarca de AICI Planul de administrare Nuclearelectrica)

(Descarca de AICI anuntul listarii Nuclearelectrica)

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: