sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2021

Sursă foto: Facebook/Radu Mihaiu

Evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal la metrou a început miercuri dimineaţa, la staţia Ștefan cel Mare, după ce termenul limită stabilit de Metrorex a expirat vineri, anunță un comunicat al Ministerului Transporturilor.

„Marfa din chioșcurile care au fost evacuate va fi preluată cu proces verbal și depozitată, iar proprietarii vor putea să o recupereze”, a declarat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, aflat în stația Ștefan cel Mare. Unele dintre chioșcuri nu aveau nici autorizație de construire, a explicat primarul.

Metrorex a anunțat vineri că a expirat termenul pentru demolarea spațiilor comerciale, considerate un pericol pentru siguranța cetățenilor:

  • spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență
  • îngreunează accesul la hidranții interiori
  • nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU.

„Compania Metrorex avertizează, pe această cale, că termenul acordat pentru eliberarea spațiilor comerciale, care funcționează ilegal pe domeniul public al statului, expiră la miezul nopții. Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent”, menționa un comunicat de vineri al Metrorex.

Comercianții și sindicaliștii cer suspendarea demolărilor până la soluționarea proceselor

Câțiva comercianți și sindicaliști de la metrou au protestat și i-au cerut primarului Scetorului 2, Radu Mihaiu, să sisteze operațiunile, înctrucât ei ar avea toate actele necesare pentru a funcționa legal. Edilul le-a explicat că ei au doar avize, nu și autorizații de construire, astfel încât spațiile respective sunt ilegale.

Protestatarii au invocat și procesele aflate în instanță. Aceste acțiuni au fost depuse încă din 2018, după ce Metrorex nu a dorit să prelungească contractele cu firma sindicatului USLM și nu a mai încasat nicio sumă din profitul făcut de firmă din aceste închirieri de spații.

(Citiți și: “UPDATE / Circulația metroului, blocată de sindicaliștii mobilizați de Ion Rădoi – la o zi de la suspendarea afacerilor cu magazine ale Sindicatului”)

USLM, sindicatul condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi, a anunțat că este un protest spontan al angajaților. Greva nu a fost însă notificată și nu au fost parcurse etapele procedurale în cazul unui conflict de muncă legal, și nici nu a fost păstrată funcționarea unei treimi din capacitate, așa cum impune legea referitor la companiile de importanță națională.


Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a acuzat USLM că a declanșat greva ca răspuns la decizia Metrorex de a închide spațiile comerciale de la metrou, care se aflau în administrația firmei sindicatelor. “O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș. Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii”, a transmis ministrul Transporturilor.

Conducerea Societății de Transport București (STB) a decis scoaterea pe traseu a tuturor autobuzelor disponibile și a chemat la muncă personalul aflat în zile libere, pentru a acoperi a acoperi o parte din problemele provocate de greva sindicaliștilor conduși de Ion Rădoi, fost parlamentar PSD.

Ion Rădoi și Sindicatul USLM au mai folosit acțiuni de oprirea neașteptată a circulației metroului pentru a șantaja administrația Metrorex sau guvernanții.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: