România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
A început concursul pentru directorii de școli: Concurează 6.502 de candidați pentru 6.549 de locuri
de Mariana Bechir 12.10.2016
Proba scrisă a examenului a avut loc miercuri dimineața și au participat: 6.502 de persoane pentru cele 6.549 de posturi de școli și licee, și 2.257 de persoane pentru cele 2.505 posturi de director adjunct vacante.
Unii dintre ei candidează pentru mai multe școli, așa cum este cazul în București, unde un concurent a aplicat pentru unități de învățământ.
În Capitală, numărul candidaților depășește ușor numărul locurilor de director scoase la concurs: s-au înscris 439 de persoane pentru 423 de poziții.
Probele de concurs
1. Miercuri, 12 octombrie, prima probă. Cea scrisă
- Presupune rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice
- Vor fi evaluate aptitudinile cognitive şi competențele manageriale ale candidaților, ambele cu o pondere de 50%.
Urmează analiza CV-ului și interviul, în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie:
2. Analiza CV-ului
- Se va face la nivelul comisiilor judeţene şi cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister
- Analiza se realizată în plenul comisiei de concurs, în prezența candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV
3. Interviul
- Are loc la nivelul comisiilor judeţene şi cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister
- În cadrul interviului este evaluată scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidați a ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor și punctajelor din metodologie.
Anunțarea rezultatelor
- Rezultatele vor fi afișate pe 18 noiembrie
- Contestațiile se vor depune în perioada 21 – 23 noiembrie
- Soluționarea contestașiilor și afișarea rezultatelor finale vor avaea loc în intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie
- Validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – la 16 decembrie 2016.
Presiunile sindicatelor pentru amânarea concursului
Federația Spiru Haret și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au solicitat ministerului amânarea concursului din cauza a ceea ce ei consideră a fi eșecul primei etape, de înscriere.
“Decizia de a se folosi un sistem de înscriere electronic neverificat a generat erori de sistem și a condus la nereguli grave, care au ridicat serioase semne de întrebare privind corectitudinea înscrierii candidaților și încadrarea în timpul alocat acestui proces, conform metodologiei aprobate”, spun cei de la FSLI.
De asemenea, 615 persoane au semnat până luni seara o petiție online prin care se solicită același lucru, principalul motiv invocat fiind timpul prea scurt pentru a se pregăti de examen, mai ales în cazul actualilor directori, care ar fi fost foarte ocupați cu începutul de an școlar.
Potrivit unor surse care doresc să-și păstreze anonimatul, principala cauză a numărului mic de candidați este teama că vor înregistra rezultate dezastruoase, mai ales că ministerul a și oferit câteva exemple de itemi pentru proba scrisă.
Pariurilor sumbre ale unor foști miniștri ai Educației
În pofida standardelor înalte menite să trieze candidații, previziunile unor oficiali care elaborează politicile în domeniu sunt sumbre.
Ecaterina Andronescu este un senator PSD care a deținut de trei ori portofoliul Educației (cel mai lung mandat – între 2000 și 2003, în Cabinetul Adrian Năstase). În opinia sa, 90% din posturi nu se vor ocupa în noiembrie.
Adică, mai puțin de o mie din candidații pentru cele aproximativ 6.500 de posturi de director și 2.500 de directori adjuncți vor obține punctajul minim, de 105 puncte.
Liviu Pop, tot senator PSD, fost ministru al Educației (7 mai 2012 – 21 decembrie 2012) și fost lider sindical în domeniu, este puțin mai optimist – cel mult 25% din posturi vor avea la sfârșitul anului directori numiți prin concurs.
Exemplul primei competiții pentru inspectori generali și adjuncți
În sesiunea 11 – 19 mai 2015, primul concurs după anul 2008 pentru astfel de posturi, au participat 207 candidaţi, 80 fiind declaraţi admişi. Reamintim că mulți s-au retras, astfel încât numărul celor înscriși inițial era mai mare de 207.
- Per total, doar 25% dintre posturi au fost ocupate.
- În 21 de judeţe s-a câștigat concursul de inspectori şcolari generali, în 20 de judeţe au fost declaraţi admişi 28 de candidaţi pentru posturile de inspectori generali adjuncţi, iar pentru posturile de directori ai caselor corpului didactic au fost declaraţi admişi 31 de candidaţi.
- În județele Arad, Bacău, Harghita, Olt şi Vaslui, niciun candidat nu a reuşit să promoveze concursul.
Pentru ocuparea posturilor respective, ME a organizat ulterior alte examene, în unele locuri fiind nevoie de patru sesiuni pentru ca, în cele din urmă, să apară un câștigător.