În bătălia pe care o dă pentru modificarea Codului penal, în spatele lui Liviu Dragnea au mai rămas puțini aliați – până și PSD a început să ”miște în front”, înregistrând primele demisii din partid, din guvern sau ”defecțiuni” ale liderilor locali.
Pe fondul puternicelor presiuni externe exercitate de partenerii strategici ai României, SUA și Uniunea Europeană, și de instituții, mass-media și publicul autohtone, PSD constată că aliați tradiționali, precum Avocatul Poporului, sau observatori tăcuți, precum Biserica Ortodoxă Română, ies din inacțiune.
Avocatul poporului a găsit ”baza lergală” și o formulare potrivită: ”administrația iese de sub incidența legii”
“Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență. Aceasta va pleca, in cateva minute, spre Curtea Constitutionala”, a anunțat vineri Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, după ce i-au cerut să facă acest lucru președintele Klaus Iohannis, procurorul general al României și sutele de mii de protestatari care au ieșit în stradă în ultimele zile.
În criticile trimise la CCR, Avocatul Poporului precizează că, prin modul de reformulare a abuzului de serviciu, OUG scoate de sub incidența legii activitatea aproape întregii administrații.
Trei zile la rând după emiterea de către guvern a actelor contestate, Victor Ciorbea a refuzat să le atace la CCR aducând tot felul de argumente care au fost anulate rând pe rând de diferite instituții. Vineri, Victor Ciorbea și-a cerut scuze și a spus că regretă că s-a exprimat înainte de a vedea OUG și de analiza chestiunea.
Avocatul Poporului a fost atât de grăbit să trimită propria sesizare la CCR, încât nu a mai studiat toate argumentele pe care i le-a trimis joi Augustin Lazăr, procurorul general, ci a preluat primele fragmente și a atașat întregul document la sesizarea sa ce va fi trimisă Curții Constituționale.
(Citiți și: Avocatul Poporului constată că ”aproape întreaga administrație” iese de sub incidența legii prin Ordonanțele pe Justiție și anunță că le atacă la CCR)
Victor Ciorbea a mulțumit vineri și președintelui Klaus Iohannis, primul care a demontat pretextul folosit de Avocatul Poporului pentru a-și justifica inacțiunea în problema ordonanței care schimbă prevederi din codurile penale astfel încât politcienii să scape de dosarele pe care le au sau le-ar putea avea în viitor din cauza abuzului în serviciu.
Biserica Ortodoxă – comunicat oficial: Vinovații trebuie să plătească, furtul degradează societatea
Patriarhia Română a emis, vineri, un comunicat în care se poziționează net ”în favoarea luptei anticorupție” și împotriva spiritului în care PSD-ALDE au conceput modificările în legislația Justiției : ”Cei vinovați trebuie sancționați. Hoția și furtul degradează societatea”.
”Societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituții majore ale statului şi, ca atare, o polarizare în rândurile populației. Deşi neutră din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferentă în plan social, ci receptează orientările sau dorinţele majore ale poporului: dreptatea socială, diminuarea sărăciei şi creşterea nivelului de trai.
În acest sens, trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material. Totodată, lupta împotriva corupţiei nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar sancţionarea şi folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea şi reintegrarea socială a celor care recunosc şi regretă faptele rele pe care le-au săvârşit.”, scrie în comunicat.
(Citiți și: Biserica Ortodoxă – poziție oficială față de schimbarea legislației pe Justiție: ”Cei vinovați trebuie sancționați – hoția și furtul degradează societatea”)
Comunicatul Patriarhiei apare în contextul în care Biserica Ortodoxă Română a transmis în ultimele 24 de ore semnale ceva mai discrete că dezavuează demersurile PSD în chestiunea modificărilor legilor penale.
Mesajul de vineri al Patriarhiei și cele care l-au precedat constituie o premieră: Biserica Ortodoxă, care a tolerat mulți ani implicarea reprezentanților bisericii în campaniile electorale, în special în favoarea candidaților PSD, se pronunță pentru prima oară împotriva unei decizii guvernamentale.
(Citiți și: Biserica Ortodoxă – Poziție clară și neobișnuit de explicită față de PSD: ”favorabilă valorilor statului de drept”)
”Poziția Patriarhiei față de contextul social actual, din nefericire din ce în ce mai tensionat, este una de reală îngrijorare și în același timp una subînțeles favorabilă valorilor statutului de drept în care dreptatea și pacea socială sunt și trebuie să rămână esențiale”, a transmis joi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
O zi mi târziu, vineri, ÎPS Daniel a transmis: ”Adesea există violență și tulburare și pentru că oamenii nu mai adună în sufletul lor pacea care vine de la #Dumnezeu și care pacifică patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material fără limite.”