vineri

29 martie, 2024

27 decembrie, 2019

Foto: Museums Victoria

Cercetătorii au descoperit un mineral metalifer neîntâlnit până acum în natură, în meteoritul Wedderburn, căzut pe Pământ în anul 1951 și păstrat la Museul Victoria din Australia.

Wedderburn conține Edscottite, una din ipostazele prin care trece minereul de fier când este călit, sau răcit de la temperaturi înalte, în procesul de obținere a oțelului.

Edscottite este bogat în fier și carbon și este unul din cele 31 de minerale viu colorate cu carbon, descoperite de cercetători din 2015 încoace, potrivit CNN.


Cercetătorii californieni au examinat o placă a meteoritului și au fost surprinși să găsească în interiorul său mineralul Edscottite, pentru prima dată într-un produs natural.

„Am descoperit până la 600.000 de minerale î laborator, dar mai puțin de 6.000 au fost făcute de natură”, spune Stuart Mills, curatorul senior pentru științele pământului la Muzeul Victoria.

Edscottite a fost denumit după cosmochimistul Ed R.D. Scott, un pionier al cercetării meteoriților de la Universitatea Hawaii.

Una dintre teoriile privind formarea mineralului este că a fost eliminat din miezul altei planete, formată din mai mulți asteroizii. Planeta ipotetică s-ar fi încălzit în timpul formării sale, iar metalul fierbinte a picurat în miezul său.


„Acest meteorit avea o abundență de carbon în el. Și cum s-a răcit încet, fierul și carbonul s-au reunit și au format acest mineral”, potrivit lui Stuart Mills.

Planeta ar fi putut fi lovită de un alt corp astronomic și distrusă, în cele din urmă, aruncând resturile peste sistemul solar.

Studiile anterioare au dezvăluit că meteoritul conținea urme de fier și aur, dar și minerale mai rare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: