Polonia poate pierde, teoretic, dreptul de vot în Consiliul European, dacă toate celelalte 27 de state vor considera potrivit acest lucru. Practic, este dificl, întrucât Ungaria, guvernată tot de un partid de dreapta care acuză interferența Bruxellesului, a anunțat că va folosi dreptul de veto împotriva unei astfel de decizii. În sprijinul Varșoviei ar putea vota și celelalte două colege din Grupul Vișegrad 4 – Cehia și Slovacia.
Oficialii UE consideră că ar trebui măcar să se încerce suspendarea dreptului de vot, dacă Polonia nu va renunța la măsurile luate împotriva presei și la schimbările impuse curții constituționale.
Katainen a explicat în interviu că executivul polonez testează limitele cu aceste politici pe care criticii le consideră autoritariene și a atras atenția că UE poate fi flexibilă în unele domenii, precum politica fiscală, dar nu negociază respectarea statului de drept.
Jyrki Katainen și-a exprimat speranţa că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va reuşi să îi convingă marţi pe liderii Poloniei să „respecte valorile fundamentale pe care a fost construită Uniunea Europeană şi Europa”.
În Polonia, Jaroslaw Kaczynski, liderul formațiunii de guvernare – Law and Justice (PiS) – își menține tonul eurosceptic și a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că împărtășește opinia președintelui american, Donald Trump, potrivit căruia UE servește în primul rând intereselor Germaniei.
Mai mult, Kaczynski a lansat un apel către statele membre pentru a se opune rolului Germaniei în UE: „Merkel este numărul 1 absolut în Uniunea Europeană și asta nu este o situație sănătoasă”, a declarat el.
Comisia Europeană a declanșat, în ianuarie 2016, pentru prima oară, Mecanismul de evaluare a statului de drept, în cazul Poloniei, din cauza unor legi prin care PiS a încercat să-și subordoneze presa și Tribunalul Constituțional.
Varșovia riscă, în cel mai rău caz posibil la capătul unei astfel de proceduri, să-i fie suspendat dreptul de vot în Consiliul European (o măsură improbabilă, fiindcă trebuie luată cu votul a patru cincimi din 27 de state), până în momentul revenirii la regulile democratice ale UE.