9 octombrie, 2015

teodoroviciAmnistia fiscală la penalităţi ar putea fi extinsă şi pentru contribuabilii persoane fizice, a spus, joi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. De asemenea, Guvernul ia în calcul şi anularea unei părţi a dobânzilor datorate de companiile cu restanţe la bugetul de stat.

„Ieri (miercuri, n.r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, destinat contribuabililor persoane fizice şi juridice care au de plătit dobânzi şi penalităţi de întârziere, să le putem şterge penalităţile dacă îşi vor plăti până în martie 2016 principalul şi dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanţii pentru această eşalonare”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

La finele săptămânii trecute, pe site-ul Finanţelor a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă ce prevede scutirea companiilor de la plata penalităţilor aferente obligaţiilor restante la bugetul statului la finele lunii septembrie. Pentru a beneficia de această amnistie companiile trebuie să achite datoriile până în martie 2016 şi dobânzile până în iunie 2016. Ministrul Finanţelor spune, însă, că ia acum în calcul o ştergere parţială a acestor dobânzi.


„Eu încerc să mai adaug ceva. Pe lângă penalităţile care se şterg, şi măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piaţă ca stat, să poată fi şterse”, a spus Eugen Teodorovici.

Statul se împrumută la ora actuală la o dobândă de 1,47% pe an, reiese din datele publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

La finele lunii iunie, obligaţiile restante ale companiilor din România la bugetul de stat se ridicau la peste 11,7 miliarde de lei, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro pe baza datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). La acestea se adaugă datorii de 2,3 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de state, respectiv al pensiilor publice, precum şi datorii de 751 de milioane de lei la bugetul de sănătate şi de 91,6 milioane de lei la cel de şomaj. Astfel, la jumătatea anului, companiile aveau datorii totale de 14,8 miliarde de lei, echivalentul a circa 3,3 miliarde de euro, adică peste 2% din PIB.

Valoarea totală a dobânzilor şi a penalităţilor aferente acestor datorii se ridica, la finele lunii iunie, la 4,7 miliarde de lei, în jur de un miliard de euro. Din datele publice ale ANAF nu se poate consulta, defalcat, doar valoarea penalităţilor. 


Guvernul speră, astfel, să recupereze o parte din aceste datorii. La ora actuală, executivul elaborează bugetul pe anul 2016, buget realizat pe baza dinamicii încasărilor din acest an şi care trebuie să acomodeze măsurile de relaxare fiscală prevăzute de noul Cod Fiscal. Termenul limită pentru trimiterea în Parlament a noului buget, care, spre deosebire de cel din anii anteriori nu este realizat cu sprijinul partenerilor internaţionali ai României, este 15 noiembrie 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: