Judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte și actualmente membru al Consiliului Superior al Magistraturii – CSM – i-a adresat marți dimineață o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care îi cere acestuia să nu obstrucționeze, pe calea procedurilor politice, actul de justiție.
Scrisoarea, care a un apel către liderul PSD de-a nu amesteca lupta politică cu acțiunea penală care-l vizează, vine la cinci zile după ce premierul Victor Ponta a fost declarat suspect în dosarul Dan Șova, și cu câteva ore înainte ca Parlamentul să ia în discuție ridicarea imunității și punerea acestuia la dispoziția procurorilor DNA.
Fără alte comentarii, redăm mai jos textul integral al scrisorii remise redacției cursdeguvernare.ro de către judecătorul Horațius Dumbravă :
SCRISOARE DESCHISĂ PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI,
- DOMNULUI VICTOR PONTA -,
Mă adresez dumneavoastră public în acest fel cu credinţa că veţi reflecta, măcar pentru câteva momente, asupra unor lucruri esenţiale pentru tot ce înseamnă România azi: integrarea ei în Uniunea Europeană, curăţirea ei de tarele dictaturilor din deceniile trecute, curăţirea societăţii româneşti de flagelul corupţiei, sentimentul românilor din generaţiile de după Revoluţie că în sfârşit azi, 2015, nu mai trebuie să se considere generaţii sacrificate.
Da, ştiu, pot fi cuvinte mari, dar ele, cuvintele, capătă sens atunci când le raportăm la ce se întâmplă în spaţiul public românesc, la dorinţele noastre ca cetăţeni oneşti în a avea o ţară în care merită să trăieşti şi nu să-ţi doreşti să o părăseşti pentru că nu-ţi găseşti locul.
Justiţia şi-a asumat rolul de a schimba România în bine. O face zi de zi.
Rezultatele sunt evidente dacă ne uităm la modul în care sunt scoase la suprafaţă şi sancţionate acte de extorcare a banului public, de furt din avuţia naţională, acte prin care a fost pus în pericol însuşi viitorul copiilor noştri (vă dau ca exemplu recent retrocedarea ilegală şi exploatarea sălbatică a pădurilor României).
Nu a făcut singură acest lucru, domnule Prim ministru, a fost ajutată logistic de executiv, atât cât s-a putut în actuala criză economică: suplimentări de posturi la instanţe şi parchete, o politică investiţională mult mai eficientă cu privire la sediile instanţelor.
În acelaşi timp, ca şi dumneavoastră, sunt perfect conştient că, în acest context, justiţia are sincopele ei: oameni arestaţi preventiv şi, ulterior, achitaţi definitiv; spectacol public cu zeci de inculpaţi aduşi la anchete cu dube sau chiar elicoptere şi după aceea achitaţi; procese care durează ani de zile şi care puteau fi soluţionate mult mai repede, în interesul justiţiabililor; redactări de hotărâri proaste sau cu mare întârziere frângând speranţa unor justiţiabili într-o justiţie eficientă şi rezonabilă.
Aici sistemul are o mare vulnerabilitate. Şi trebuie să recunosc, sunt convins că alături de dumneavoastră, că justiţia trebuie să-şi facă curat în propria ogradă. Şi are această capacitate ca şi instrumentele de a o face, vă asigur de acest lucru.
Trebuie să ţinem cont că, totuşi, justiţia a arătat că e în stare să facă acest lucru, inclusiv în ce priveşte stârpirea faptelor de corupţie. Câteva cifre sunt concludente: în perioada 2006 – 2012 au fost condamnaţi definitiv 50 de judecători şi procurori, în anul 2013 au fost condamnaţi definitiv 25 de judecători şi procurori, iar în anul 2014 au fost condamnaţi alţi 25 de judecători şi procurori, toţi pentru fapte de corupţie.
De acord că justioţia mai are multe de făcut. Dar prin ceea ce a făcut în aceşti ultimi ani nu i se poate contesta faptul că a devenit un pilon al statului de drept.
Şi nu am nicio îndoială că justiţia din România va continua acest trend. Justiţia nu se va lăsa intimidată de crearea unor aşa zise „comisii speciale de evaluare a democraţiei” tocmai la nivelul unei autorităţi constituţionale – Parlamentul – care a dovedit că nu înţelege democraţia din moment ce respinge pe bandă rulantă nemotivat şi în contradicţie cu valorile statului de drept cereri de ridicare a imunităţii parlamentare pentru unii politicieni acuzaţi de diverse infracţiuni.
De aceea, domnule Prim ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât aţi fost magistrat şi cunoaşteţi valorile intrinseci ale justiţiei şi statului de drept, în a întări capacitatea democraţiei româneşti de a rezista trecătoarelor interese meschine şi de grup.
Motiv pentru care, amintindu-mi declaraţia publică nu mai departe decât acum câteva luni pe care aţi făcut-o de la înălţimea demnităţii şi funcţiei pe care o deţineţi (declaraţia publică a domniei voastre din 26 ianuarie 2015, citez cu fidelitate: „Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei”), vă cer respectuos:
- Să renunţaţi, în acord cu cele afirmate ritos de dumneavostră, la imunitatea parlamentară privind cererea Procurorului General al României în ce vă priveşte, aflată azi pe rolul Camerei Deputaţilor, de declanşare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale. Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni. Acolo, în faţa magistratului veţi putea să arătaţi că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veţi arăta, în acest fel, că democraţia funcţionează în România, că instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria;
- Ca lider politic, să vă ţineţi promisiunea şi să solicitaţi comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teză de modificare a Constiuţiei României înlăturarea imunităţii parlamentarilor, aşa cum de altfel aţi promis în declaraţia publică din 26 ianuarie 2015. Evident, singura imunitate care trebuie să rămână în Constituţie trebuie să fie cea legată de votul parlamentarilor şi discursurile de la tribuna Parlamentului. În acest fel, domnule Prim ministru, separaţia puterilor în stat ar funcţiona, iar blocajele constituţionale ce aparent apar acum între Parlament şi justiţie ar fi astfel înlăturate, rezultatul fiind întărirea statului de drept;
- Să renunţaţi în a mai face conexiuni nedrepte şi nefericite între acuzaţiile oficiale pe care vi le aduce Ministerul Public şi lupta/bătălia politică. Personal nu am înţeles de ce aţi uzat de acest artificiu public, în loc să fi dat la timp, fără scandal mediatic, explicaţiile necesare procurorului de caz. Obiectiv privind, ancheta penală aflată în derulare la DNA, azi, nu are de-a face cu răsturnarea unui guvern sau mai ştiu eu ce moţiuni de cenzură aflate în dezbatere in Parlament. Pur şi simplu sunt acuzaţii care, după cum înţeleg din ceea ce aţi exprimat public zilele acestea, sunt uşor de demontat. Sincer vă spun că acelaşi lucru îl observ şi la adversarii politici ai domniei voastre: implicarea actului de justiţie într-o bătălie politică. Ancheta penală îşi va urma cursul, sunt convins că sunteţi conştient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, ştiind că sunteţi un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituţii ale democraţiei în bătălii care nu le sunt specifice.
Cu credinţa sinceră că apelul meu public a fost înţeles la justa lui valoare, adică făcut fără părtinire, cu dorinţa de a salva democraţia şi statul de drept din România, daţi-mi voie să vă adresez toate cele bune, al dvs.,
Horatius Dumbravă,
judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România
11 răspunsuri
Felicitari si cinste dumneavoastra domnule Dumbrava.Putini au mai ramas in Romania oameni seriosi si din acest motiv trebuie sa luam pozitie la toate aceste anormalitati,indiferent de gasca din care fac parte imoralii.
felicitari, domnule Dumbrava! cu tot respectul dar nu cred ca premierul va renunta la imuniate! felicitari Justitie si la toti procurorii, judecatorii, magistratii acestei tari care au intradevar, DEMNITATE!!!
Scrisoarea are caracter deschis pentru populație, nu pentru adrisantul care este în tulburare psihică severă. Este în stare de orice ca să își salveze pielea. Orice. Comportamentul este tipic pentru un panicat aflat în pericol de moarte. Nu mai aude, nu mai vede. Centrul neuronal al rațiunii nu mai funcționează, că altfel ar vedea că a intrat pe drum înfundat cu nisipuri mișcătoare. De ce se agită de aia se afundă mai tare.
Am un respect deosebit pentru felul in care a-ti pus problema ,este corecta si directa dar problema mare nu este privitor la dosarul lui Ponta in tot ceea ce se intampla in plan juridic, problema apartine politicului deoarece in Romania jocurile sunt murdare si odata cu suspendarea lui Ponta nu se mai respecta nimic. Se vor ajunge la alegeri anticipate iar Romania va intra iarasi si iarasi in criza. Se pare ca am ajuns sa ne placa haosul, s-au mai bine zis aceste grupuri de interese din Romania nu vor altceva decat sa controleze tot. In perioada lui Basescu ,Romania ajunsese la nivelul cel mai ridicat de coruptie din lume „coruptie de tip STATE CAPTURE”, coruptie care s-a tinut ascunsa si nu o recunostea nimeni ,se pare ca se doreste acelasi lucru si in prezent iar asta reprezinta o mare bataie de joc la adresa cetateanului roman.
Cu respect
felicitarii,tot respectul pentru dumneavoastra.ne dati o speranta ca in sfirsit o sa fie dreptate in romania ,sper din tot sufletul sa reusiti inpreuna cu noi sa avem o romanie curata nu numai frumoasa
Felicitari d-le Judecator,
Se pare ca d-ul Ponta spune una si face alta, tipic pt toti politicieni care au dus coruptia la rang de lege.
Daca ar fi mai multi ca dv poate am avea o sansa sa starpim acest fenomen al coruptiei generalizat in toate domeniile. Bine punctat continutul scrisorii deschise , dar sigur nu isi va da demisia, pentru ca are mult tupeu
si nesimtire.
felicitari domn` judecator, sa se dea o lege care sa raspunda dracu` odata si magistratii in tara asta ca ne-am saturat de judecata strimba si pe urma sa va vedem, cit despre ponta o sa plateasca cu virf si indesat, dar sa plateasca toti; si base, si iohanis sa scapam odata de clasa asta politica ca ne-a adus in sapa de lemn
Vă mulţumim domnule Judecător că de data asta mesajul dat lui ponta este şi pe placul noastră. Dar ponta este un mare mincinos, şi ce spune azi, mâine nu mai este valabil. Fetele lui din partid şi parlament se înghesui să-l apere, dar asta este un neajuns pentru România!
Multumesc domnului Ponta! Nu ,nu este o gluma. Chiar ii multumesc. Daca pana acum aveam dubii, acum sunt sigur ca nu merit sa fiu compatriot cu acesti rOMANI( da am scris corect). Deci, multumesc pentru sansa pe care mi-ati oferit-o, de a trai si muncii in alta tara!
Frumos spus domnule judecator…, justitia incearca sa faca ordeine in romania…, care justitie domnule ??? cea care aresteaza pe banda rulanta dar nu recupereaza nici un prejudiciu sau cea care aresteaza functie de interese??? Stiu si sunt de acord ca toti cei care au probleme sa ne mai lase…, ajunge cu prosteala, indiferent din ce grup provine, stiu ca cei care fac politica nu toti sunt oameni de calitate si ca ar fi timpul sa ne debarasam de ei, dar trebuie gandit ce punem in loc…??? oferta politica este subtire si de calitate indoielnica. De ce nu va sfatuiti colegii sa verifice unde sau scurs miliarde de euro in 26 de ani…, unde e averea tarii si prin ce mijloace a fost acaparata de cativa smecheri… si multe altele….
Concluzia logica absoluta: VIITORUL MAREI MAJORITATI AL CETATENILOR ROMANIEI DEPINDE DE INLATURAREA URGENTA A INTREGII CLASE POLITICE DE LA POSIBILITATEA DE A NE MAI HOTARII SOARTA!!! ACEST DEZIDERAT SE POATE REALIZA DOAR PRIN ADUNAREA MILIOANELOR DE SEMNATURI NECESARE CONFORM ACTUALEI CONSTUTII PENTRU ORGANIZAREA UNUI REFERENDUM NATIONAL CU URMATOAREA INTREBARE; SUNTE-TI DE ACORD CA ACTUALA CONSTITUTIE SA FIE INLOCUITA CU CONSTITUTIA MERITOCRATA? va asigur ca dupa o prezentare prin toate mijloacele egzistente a PROIECTULUI CONSTITUTIEI MERITOCRATE, raspunsul ar fi covirsitor DA ! pina atunci cei care nu cunosc inca amanunte despre acest Proict Salvator sa se documenteze fomindwww.meritocratia.ro si sa inceapa prin vizionarea ultimului episod cel din 15.06 ac. NU VE-TI REGRETA SIGUR !!!