2 decembrie, 2014

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) a organizat marţi un miting de protest la adresa “comportamentului protecționist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară îl practică față de companiile de asigurări”.

Organizatorii afirmă că mitingul, desfăşurat în fața Palatului Parlamentului și a sediului ASF, a fost declanșat de “nemulțumirea generalizată față de abuzurile practicate de ASF și asigurători”.

Nemulţumirea este generată inclusiv de declaraţiile lui Mişu Negriţoiu, președintele ASF, care afirmă că ASF nu poate interveni asupra nivelului primelor de asigurare.

Solicitările ASSAI


“Suntem nemulțumiți de creșterea nejustificată a prețului RCA, de problemele apărute în obținerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, de modul în care ASF a înțeles să rezolve petițiile”, afirmă Cristian Muntean, președinte ASSAI.

ASSAI a solicitat pe parcursul mitingului:

  • Stoparea creșterii nejustificată și necontrolată a prețului RCA, așa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimului an;
  • Interzicerea de urgență a oricăror declarații, măsuri și activități ale ASF de natură să stimuleze societățile de asigurări să-și continue politica de majorare a tarifelor RCA și pe parcursul anului 2015;
  • Abrogarea de urgență a Normei RCA 23/2014, recent adoptate de către ASF, din cauză că: permite firmelor de asigurări să subevalueze cu până la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală; limitează libera concurență între service-urile auto; scade protecția păgubitului RCA.
  • Adoptarea unor norme RCA care să crească gradul de protecție și respect față de păgubiții RCA;
  • Abrogarea de urgență a Normei 24/2014 privind reclamațiile depuse de către petenti;
  • Respectarea termenului legal de despăgubire la nivel național de către firmele de asigurări.
  • Retragerea licențelor de funcționare pentru zona RCA a societăților de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege și care funcționează ilegal de peste 6 luni de zile pe piața din România. Concret, este vorba despre Astra Asigurări și Carpatica Asig, societăți de asigurări aflate în etapa premergătoare falimentului.
  • Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate și girate de către ASF;

ASF: Trebuie corectat un dezechilibru

Președintele ASF Mișu Negrițoiu, s-a întâlnit s-a întâlnit pe 27 noiembrie cu reprezentanții industriei asigurărilor din România și cu alți participanți din piață, inclusiv ASSAI, pentru a discuta problemele din domeniu .

Referitor la primele RCA, președintele ASF a subliniat la acea dată: “Autoritatea nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de către fiecare societate în parte. Tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării. Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori și au în vedere despăgubirile datorate în baza polițelor RCA, precum și diferitele criterii de risc”.


“În prezent, rata combinată a daunei, care este de 117%, ne arată un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a prețurilor, poate să însemne și reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat”, a mai spus Mișu Negrițoiu.

Piaţa asigurărilor RCA- statistica ASF versus declarațiile lui Mişu Negriţoiu

Potrivit datelor oficiale ale ASF, piața asigurărilor RCA din România, în perioada ianuarie – septembrie 2014, a atins valoarea de 1,94 miliarde lei, în creștere cu 11% față de perioada similară a anului 2013.

  • Numărul contractelor încheiate în acest interval a fost de 5.371.183 (+4% față de perioada similară din 2013).
  • Prima de asigurare medie anualizată a fost de 515 lei, în creștere cu 3% (+13 lei) față de nivelul mediu înregistrat în primele trei trimestre ale anului 2013.
  • În primele 9 luni ale anului 2014, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351 (în scădere cu 10% față de 30 septembrie 2013).
  • În primele 9 luni ale anului 2014, numărul dosarelor de daună plătite a fost de 202.694 (în scădere cu 11% față de primele trei trimestre din 2013).
  • La nivelul întregii piețe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a ajuns la 1,39 miliarde lei (-1% față de 30 septembrie 2013).

La data de 30 septembrie 2014, 11 asigurători erau autorizați de către ASF să desfășoare activitate RCA: ABC Asigurări-Reasigurări S.A., Allianz-Ţiriac Asigurări S.A., Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A., asigurare Reasigurare Astra S.A., Carpatica Asig S.A., Societatea de asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., Euroins România asigurare – Reasigurare S.A., Generali Romania asigurare Reasigurare S.A., Groupama Asigurări S.A., Omniasig Vienna Insurance Group S.A. și Uniqa S.A.

Despre ASSAI

Asociația Societăților de Service Auto Independente este asociația care reprezintă interesele service-urilor auto din România și are rolul de a proteja și dezvolta industria auto românească. Scopul Asociației ca organizație non-guvernamentală profesională este să reprezinte industria de service-uri auto independente în fața autorităților române, organizațiilor profesionale, patronale și sindicale, a comunității de afaceri și a societății civile

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: