12 august, 2011

Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB, pe metodologia Uniunii Europene (ESA95), în anul 2012, este foarte dificil de realizat, apreciază Consiliul Fiscal, care a comunicat joi opinia instituţiei în ceea ce priveşte strategia fiscal-bugetară pentru anii 2012-2014.

„În contextul declanşării procedurii de deficit excesiv în anul 2009, termenul limită până la care România trebuie să elimine deficitul excesiv este finele anului 2012. SFB 2012-2014 prevede o ţintă de 3% pentru deficitul bugetar în 2012 conform ESA95, identică cu cea conformă metodologiei cash. Acest lucru implică eliminarea integrală a plăţilor restante ale bugetului general consolidat, dar implicit şi o îmbunătăţire considerabilă a rezultatelor financiare ale companiilor de stat incluse în sfera de cuprindere a sectorului guvernamental, astfel încât acestea să nu genereze un deficit suplimentar. Ajustarea preconizată este ambiţioasă, în special în contextul probabilei reclasificării a unor companii de stat în cadrul sectorului guvernamental încă din acest an, care de altfel este preconizată a mări în 2011 ecartul dintre cifrele cash şi cele ESA95 la un nivel de 0,5% din PIB (deficitul ESA95 prognozat este 4,9% din PIB)”, se arată în comunicatul Consiliului Fiscal.

În acest context, Consiliul Fiscal consideră că atingerea ţintei de 3% conform ESA95 în 2012 este foarte dificil de realizat, cu atât mai mult cu cât textul strategiei nu include o analiză a situaţiei financiare a companiilor de stat şi nu detaliază măsurile ce se intenţionează a fi luate pentru îmbunătăţirea acesteia şi nu cuprinde nici impactul estimat asupra deficitului bugetar.


De altfel, conform SFB 2012-2014, deficitele bugetare în bază cash şi ESA95 nu coincid decât în 2012, în 2013 şi 2014 reapărând ecarturi de 0,1% şi, respectiv, 0,2% din PIB. Având în vedere şi evaluarea Comisiei Europene, care estimează un deficit în baza ESA95 de 3,6% din PIB pentru anul 2012, Consiliul Fiscal considera că măsuri suplimentare de consolidare fiscală ar putea fi necesare pentru respectarea termenului 2012 ca data limită de ajustare a deficitului excesiv.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: