Numărul românilor presupus a fi dispăruți în inundațiile catastrofale ce au afectat Spania a urcat la 22, conform unui comunicat al MAE ce precizează că datele sunt verificate încă de Ambasada României la Madrid şi Consulatul României la Castellón de la Plana. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi dimineața, în ședința de Guvern, convocarea pentru ora 15.00 a unei Celule de criză, pentru discutarea situația românilor afectați de inundații.
Numărul persoanelor decedate din cauza inundațiilor a ajuns la 102, conform ultimelor date confirmate de autoritățile din Valencia.
La ședința Celulei de criză vor participa miniştrii Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu, Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, Sănătăţii – Alexandru Rafila, Transporturilor – Sorin Grindeanu, reprezentanţii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României la Madrid şi Consulatul României la Castellón de la Plana, verifică informaţiile privind dispariţia a 22 de cetăţeni români ca urmare a inundaţiilor produse în Spania şi menţin legătura cu autorităţile spaniole, pentru a sprijini demersurile necesare, precizează sursa citată.
Cele mai grave inundații din istoria modernă a Spaniei – 102 de morți, numărul crește
Cel puțin 95 de persoane au murit în catastrofalele indundații care au lovit Spania în istoria sa modernă, după ce ploaia torențială s-a abătut asupra regiunii estice Valencia, distrugând poduri și clădiri, infrastructură și culturi agricole, relatează Reuters.
Meteorologii au declarat că, marți, în unele zone din Valencia a căzut în opt ore o cantitate de ploaie echivalentă cu cea dintr-un an obișnuit, provocând ambuteiaje pe autostrăzi și distrugând terenuri agricole într-o regiune ce produce două treimi din citricele cultivate în Spania, unul dintre principalii exportatori mondiali.
Ministrul spanuiol al Apărării, Margarita Robles, a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că o unitate militară specializată în operațiuni de salvare va începe joi, în cele mai afectate zone, să scotocească prin noroi și moloz, cu ajutorul câinilor special antrenați, pentru a descoperi victimele aflate sub dărâmături.
Întrebată dacă este posibil ca numărul victimelor să crească, ea a spus: „Din păcate, nu suntem optimiști”.
Trupele specializate în acțiuni de salvare au adus cu ele în zonele afectate 50 de unități mobile de morgă.
Prim-ministrul Pedro Sanchez a promis să reconstruiască infrastructura care a fost distrusă și a declarat într-un discurs televizat: „Pentru cei care în acest moment încă îi caută pe cei dragi, întreaga Spanie plânge cu voi”.
****