25 octombrie, 2024

Uniunea Europeană și China au convenit să reia negocierile tehnice pentru indentificarea unor posibile alternative la tarifele vamale penalizatoare la importul de vehicule electrice produse în China, deși rămân divergențe semnificative, a anunțat vineri Comisia Europeană.

UE urmează să impună de săptămâna viitoare tarife suplimentare de până la 35,3% pentru vehiculele electrice construite în China, din cauza subvențiilor acordate de guvernul de la Beijing, dar consideră că discuțiile pot continua chiar și după acest moment.

Soluții alternative

Cele două părți analizează posibilitatea unor angajamente privind stabilirea unor prețuri minime din partea producătorilor chinezi sau investiții în unități de producție în Europa, ca alternativă la taxele vamale.


 „Oficialii celor două părți au convenit să reia discuțiile privid aspectele tehnice în cel mai scurt timp”, a anunțat Comisia după ce comisarul european al Comerțului, Valdis Dombrovskis, a discutat cu omologul său chinez, Wang Wentao.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială în Uniunea Europeană a avut deja opt runde de negocieri tehnice cu omologii chinezi și a declarat că au rămas „lacune semnificative” de rezolvat.

Dombrovskis și Wang și-au afirmat angajamentul de a găsi o soluție reciproc agreabilă, care ar trebui să asigure condiții de concurență echitabile pe piața UE și să fie compatibilă cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, a spus Comisia.

UE vrea negocieri separate cu companiile chineze

China a îndemnat UE în urmă cu două săptămâni să nu conducă negocieri separate cu companiile chineze, avertizând că acest lucru va „distruge baza” negocierilor.


Comisia a declarat că Dombrovskis a subliniat că negocierile executivului UE cu Camera de Comerț din China pentru import și export de Mașini și Produse Electronice (CCCME) nu exclud discuțiile cu exportatorii individuali.

Dombrovskis și-a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la investigațiile Chinei privind practicile de concurență neloială pentru anumite mărfuri europeen precum coniacul, carnea de porc și lactatele, declarând că UE le consideră „nefondate”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: