25 octombrie, 2024

Parlamentarii sloveni au votat joi anularea referendumului privind construirea unei noi centrale nucleare, după ce grupurile de mediu și experții au depus la Curtea Constituțională sesizări ce pun la îndoială legalitatea proiectului. Guvernanții nu abandonează însă proiectul și pregătesc o lege specială.

Noua centrală JEK 2 urma să fie construită lângă actuala centrală nucleară Krsko din Slovenia, care este deținută în comun de Slovenia și Croația și acoperă aproximativ 20 % din cererea de energie electrică în Slovenia și 16 % în Croația, relatează Reuters.

Un număr de 69 de deputați din cei 90 au votat pentru anularea referendumului public, unul a fost împotrivă și unul s-a abținut de la vot.


Referendumul ar fi trebuit să aibă loc la 24 noiembrie.

Guvernul nu abandonează proiectul, ci doar îl amână

La începutul acestei luni, parlamentul sloven a decis să convoace referendumul cu întrebarea: „Susțineți punerea în aplicare a proiectului JEK 2, care, împreună cu alte surse cu emisii reduse de carbon, va asigura o aprovizionare stabilă cu energie electrică?”

Criticile publice apărute atât la adresa întrebării, cât și a proiectului, au determinat grupurile parlamentare să își retragă sprijinul pentru referendum.

Parlamentarii au declarat că există îndoieli întemeiate cu privire la posibilitatea ca alegătorii să poată lua o decizie informată, autonomă și responsabilă cu privire la o astfel de chestiune.


„Personal, sunt mulțumită că nu va avea loc niciun referendum”, a declarat președintele Sloveniei, Natasa Pirc Musar, citată de agenția de presă de stat STA. „Voi sublinia întotdeauna că este nevoie de mult mai multe informații pentru un astfel de referendum”.

Observatorii spun însă că anularea referendumului de luna viitoare nu înseamnă că acesta nu ar putea avea loc ulterior.

Guvernul a declarat că va pregăti o lege specială pentru JEK 2 și că societatea de stat GEN Energija va continua să lucreze la dezvoltarea proiectului, al cărui cost a fost estimat a se ridica între 9,6 miliarde de euro (10,37 miliarde de dolari) și 15,4 miliarde de euro.

Slovenia și Croația au convenit în 2023 să prelungească durata de viață a centralei Krsko cu 20 de ani, până în 2043. Capacitatea termică a centralei Krsko este de 1.994 megawați (MW), cu o putere netă de 696 MW.

Opoziție puternică față de proiect, și din partea Austriei

Ministerul Infrastructurii din Slovenia a emis permisul energetic pentru construirea unui al doilea reactor la Krsko în iulie 2021, însă decizia a atras imediat atenția Austriei, a cărei constituție interzice utilizarea fisiunii nucleare în aprovizionarea sa cu energie.

Ministrul austriac al mediului, Leonore Gewessler, a declarat atunci că țara sa are motive majore de îngrijorare cu privire la acest proiect și a solicitat experților internaționali o evaluare a riscului seismic al sitului.

Centrala nucleară Krsko, aproape de granița cu Croația, este situată la aproximativ 100 de kilometri de Austria și exploatează un reactor Westinghouse cu apă ușoară presurizată cu o capacitate termică de 2 000 MW. Societatea de exploatare, Nuklearna elektrarna Krsko (NEK), este deținută în comun de Gen-Energija și de compania croată de electricitate Hrvatska Elektroprivreda (HEP).

(Citește și: „Planul secolului” în Europa de Est – cel puțin 12 centrale nucleare. Mai trebuie banii: 130 mld. euro)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: