24 octombrie, 2024

Datele economice din octombrie dezamăgesc din nou: creșterea indicelui PMI – realizat în rândul managerilor de achiziții din zona euro, cu scopul de a determina evoluția activității economice în timp real – a urcat în octombrie cu doar 0,1 punct procentual la 49,7 (un nivel mai mic de 50 sugerează contracție economică).
Evoluția este în linie cu așteptările analiștilor care avertizează în special asupra producției industriale extrem de reduse, dar și asupra scăderii comenzilor noi din sectorul serviciilor.
Componenta de prețuri a indicelui PMI a consemnat o scădere semnificativă. Aceste evoluții sprijină, în opinia experților, o reducere de 0,5 puncte procentuale a dobânzilor (inflația este în scădere, iar creșterea extrem de anemică).

Indicele PMI din zona euro este în scădere din iunie, generând îndoieli cu privire la o redresare economică deja fragilă după criza energetică, notează Bert Colijn, economist șef la ING Bank Olanda.

O mică scădere a componentei PMI pentru servicii în octombrie (de la 51,4 la 51,2) a fost compensată de o creștere modestă a componentei pentru producția industrială (de la 44,9 la 45,5). Cea din urmă nu oferă prea multe motive de bucurie, având în vedere că industria se află în teritoriu negativ de la sfârșitul anului 2022. Cât despre servicii, motorul economiei europene momentan, sondajul PMI indică o scădere a comenzilor noi, semn că și acest sector ar putea stagna.


”Analiza pe țări arată o ușoară îmbunătățire a condițiilor în Germania (unde indicele PMI compozit a crescut de la 47,5 la 48,4), dar nu suficient pentru a sugera că economia își revine. Este de remarcat faptul că indicele PMI pentru producție industrială a rămas la un nivel șocant de scăzut, de 42,6, și că declinul ocupării forței de muncă în Germania pare să se fi accentuat”, atrage atenția Andrew Kenningham, Chief Europe economist la capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.

Indicele PMI compozit pentru Franța a scăzut în octombrie de la 48,6 la 47,3.

”Perspectiva economică rămâne, în cel mai bun caz, modestă pentru viitorul apropiat, răspunsul companiilor la aceste provocări fiind reducerea personalului, conform sondajului. Slăbirea economiei și cererea redusă sugerează, de asemenea, un mediu inflaționist benign”, notează și Bert Colijn.

Sondajul PMI sugerează că e nevoie de o reducere accelerată a dobânzilor în zona euro

Citirile scăzute ale componentelor de activitate și preț a indicatorului PMI din octombrie vor întări convingerea că Banca Centrală Europeană ar trebui să accelereze ritmul reducerilor de dobândă, susțin experții capital Economics.


“Considerăm că o reducere de 50 de puncte de bază este cea mai probabilă decizie la ședința BCE din decembrie”, scrie Kenningham.

PMI-ul pentru prețurile de intrare a atins cel mai scăzut nivel din 2020, iar componenta prețurilor de ieșire a fost la cel mai scăzut nivel din 2021.

”În concluzie, aceste sondaje sugerează că economia rămâne foarte slabă la începutul trimestrului IV și că presiunile inflaționiste continuă să se atenueze”, mai notează el.

(Citește și: ”FMI – World Economic Outlook: Zona euro și China, aterizare. Marile economii – riscuri comerciale, stagnare, protecționism”)

(Citește și: ”Christine Largarde, BCE: Dobânda va scădea, ritmul rămâne de văzut. Analiștii văd tot mai multe motive de a reduce cât mai repede costurile de împrumut”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: