22 octombrie, 2024

Toate instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice și locale, precum și persoanele juridice de drept privat cu satut de utilitate publică sau autorizate să presteze servicii publice au obligația să se conecteze la platforma unică pentru servicii digitale din România – Punctul de Contact Unic electronic (PCUe).

Obligația este prevăzută în proiectul unei OUG elaborată de Ministerul Cercetării pentru a se evita declanșarea unei acțiuni de infringement din cauza întârzierii în implementarea unui Regulament UE din 2018.

Reglementarea europeană avea ca termen anul 2023 și impune tuturor statelor membre să pună în funcțiune portaluri (gateway) prin care să ofere  acces la informații, proceduri și servicii de asistență și de soluționare a problemelor.


În urma acestor interconectări a instituțiilor și persoanelor juridice cu statut de utilitate publică, de la 1 ianuarie 2026, cetățenii români pot accesa platforma doar prin aplicația ROeID, iar cetățenii europeni prin eIDAS.

De asemenea, odată cu folosirea ROeID ca mijloc de autentificare în platforma unică pentru serviciile digitale din România, toate instituțiile publice vor fi obligate să nu mai solicite prin e-mail copia cărții de identitate (CI), mai prevede proiectul.

Procedura de interconectare

  • Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), instituția ce dezvoltă și operează PCUe, notifică toate entitățile ce au obligația de a se conecta la platformă, în legătură cu informațiile necesare interconectării.

  • Aceste entități au obligația ca în 10 zile după notificare să transmit către ADR elementele pentru integrarea lor în portal.

  • După finalizarea interconectării, operatorul PCUe eliberează un certificate de constatare a interconectării sistemelor informatice.

Sistemele IT ce vor putea fi accesate în PCUe


După interconectare, vor putea fi accesate informațiile și serviciile publice la nivel central și local oferite de următoarele sisteme:

  • Sistemul Național Electronic de Plată Online a Taxelor şi Impozitelor-Ghişcul.ro;
  • Platforma Națională de Interoperabilitate-PNI;
  • Aplicația ROeID – soluție de autentificare unică la nivel național;
  • Nodul elDAS – sistem de interoperabilitate tehnologică cu statele membre ale Uniunii Europene.

Începând cu data de 1 ianuarie 2026, accesul în PCUe pentru cetățenii români este permis doar prin aplicația ROeID, iar pentru cetățenii europeni doar prin aplicația eIDAS.

„Utilizarea ROeID ca metoda de autentificare poate fi pusă şi la dispoziția entităților private, contra cost, în conformitate cu Normele de aprobare a tarifelor de utilizare a aplicației ROeID, aprobate prin decizie a preşedintelui ADR, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, menționează proiectul pus în dezbatere publică.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: