cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Românii se vor putea autentifica cu ROeID în sistemele altor state UE – Comisia a recunoscut sistemul de identificare electronică al țării

12 septembrie, 2024

Comisia Europeană a recunoscut ROeID ca fiind sistemul de identificare electronică al Statului Român. Notificarea a fost publicată in jurnalul Uniunii Europene, astfel încât cetățenii români au posibilitatea de a se identifica și autentifica și în sistemele informatice ale altor state membre.

Sistemul ROeID a fost supus testării și auditării de către Rețeaua de Cooperare a Uniunii Europene în conformitate cu metodologia reglementată de Regulamentul 910 / 2014 (regulament eIDAS).

„Autoritatea pentru Digitalizarea României se concentrează în continuare pe diversificarea facilităţilor oferite în relaţia cu statul, oferind siguranţă şi rezilienţă. ROeID beneficiază de cele mai avansate soluţii de securitate cibernetică şi asigură posibilitatea interacţionării rapide cu administraţia, cu un singur set de credenţiale. Cetăţenii au acces la toate operaţiunile digitale indifferent dacă se află în ţară sau străinătate, pot să plătească taxe, impozite pot solicita şi obţine diverse documente şi beneficiază de numeroase servicii”, a declarat Dragoş-Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, citat într-un comunicat al instituției.


Etapa de Peer Review la care au participat 7 state membre ale Uniunii Europene a presupus evaluarea specificaţiilor şi procedurilor tehnice minime pentru nivelurile de asigurare a încrederii, aşa cum sunt ele definite în cadrul Regulamentului de punere în aplicare Nr. 1502 / 2015.

În urma auditului, ROeID a fost recunoscut de către ţările membre având un nivel de încredere substanţial, conform cărţii de identitate existente la momentul actual în România.

Acordarea acestui nivel de încredere sistemului ROeID permite folosirea identităţii electronice naţionale transfrontalier în cadrul sistemelor informatice ale statelor membre UE prin intermediul nodurilor eIDAS.

Rețeaua de cooperare

Înfiinţată prin Decizia de punere în aplicare 2015/ 296 a Comisiei privind cooperarea (articolul 12) în temeiul Regulamentului eIDAS, Reţeaua de Cooperare este o colaborare oficială între statele membre pentru „facilitarea interoperabilităţii tehnice a schemelor de identificare electronică notificate în vederea promovării unui nivel înalt de încredere şi securitate adecvate gradului de risc”.


Cooperarea constă în:

  • Schimbul de informaţii, experienţă şi bune practici în ceea ce priveşte schemele de identificare electronică şi în special cerinţele tehnice legate de interoperabilitate şi nivelurile de asigurare;

  • Schimbul de informaţii, experienţă şi bune practici în ceea ce priveşte lucrul cu niveluri de asigurare a schemelor de identificare electronică;

  • Evaluarea intre părţi a schemelor de identificare electronică care intră sub incidenţa regulamentului;

  • Examinarea evoluţiilor relevante din sectorul identificării electronice.

ROeID, creată pentru interacțiunea cu administrația

ROeID este o soluție Single Sign-On (SSO) a României pentru interacțiunile digitale ale cetățenilor cu administrația, prin care pot fi generate și gestionate identități digitale pentru toți cetățenii români.

Single sign-on (SSO) este o metodă de autentificare ce permite accesarea mai multor aplicații sau servicii utilizând aceleași acreditări (nume de utilizator și parolă).

ROeID este interconectată cu Ghișeul.ro și cu platforme ale unitaților administrativ teritoriale și are „obiectivul general” de îmbunătățire și automatizare a modului în care cetățenii accesează serviciile electronice guvernamentale și asigurarea identității electronice unice a fiecărui cetățean care utilizează serviciile de e-Guvernare.

ROeID este poarta și primul punct de control de securitate pentru serviciile electronice de eGuvernare.

De asemenea, SSO îmbunătățește securitatea prin centralizarea gestionării autentificării și autorizărilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: