Germania ia în considerare solicitarea unei prelungiri de la Comisia Europeană pentru a reduce cheltuielile publice în anii următori, au declarat pentru Politico doi oficiali germani.
Ministrul Finanțelor, Christian Lindner, se confruntă cu un spațiu foarte limitat de manevră, acesta fiind restrâns chiar de criteriile pe care el însuși a insistat să fie incluse în redesenarea regulilor fiscale ale UE de anul trecut.
Ca parte a noului cadru, țările care depășesc limitele UE de deficit și datorie au la dispoziție patru ani pentru a se conforma înainte de a se confrunta cu măsuri disciplinare. Totuși, cei care necesită o perioadă mai lungă de ajustare pot solicita o prelungire de până la șapte ani.
Până acum, doar Italia, Spania, România și Finlanda au solicitat o prelungire de șapte ani.
„Posibilitatea extinderii perioadei de ajustare de la patru la șapte ani este în prezent discutată”, a declarat un oficial al ministerului de finanțe din Germania.
Încetinirea economică și alegerile generale de anul viitor, motivele ratării țintelor fiscale
De ani de zile, poziția Germaniei ca putere industrială a Europei i-a protejat economia, permițându-i să devină campionul disciplinei fiscale în blocul european. Dar, în această săptămână, presiunea unei recesiuni mai profunde decât se aștepta a forțat Berlinul să rateze termenul limită din 15 octombrie pentru a prezenta Comisiei Europene un plan de cheltuieli pe mai mulți ani.
Conform regulilor implementate din aprilie, Bruxelles cere țărilor cu datorii relativ scăzute, cum este Germania, să reducă raportul dintre datoria publică și PIB cu o medie de cel puțin 0,5% pe an.
Îndeplinirea acestei cerințe în doar patru ani ar necesita un ajustaj fiscal major din partea guvernului german.
Un plan de ajustare pe șapte ani, însă, ar scuti Germania de a impune reduceri de cheltuieli prea severe înainte de alegerile naționale programate pentru septembrie 2025.
„Creșterea permisă a cheltuielilor ar fi corespunzător mai mare (în cazul unei perioade de ajustare de șapte ani, n.r.) decât în cazul perioadei de patru ani,” a spus oficialul ministerului de finanțe.
Totuși, Comisia nu va acorda automat Germaniei o prelungire.
Berlinul trebuie mai întâi să se angajeze să implementeze reforme și investiții susținute de Bruxelles în schimbul unor reduceri de cheltuieli mai graduale.
***