cât este contribuția la pilonul 2 de pensii

17 octombrie, 2024

În acest ghid vom detalia cât este contribuția la pilonul 2 de pensii și vom oferi câteva exemple de calcul pentru a înțelege mai bine ce sumă din salariul brut reprezintă contribuția la pensia privată.

Ce este Pilonul 2 de pensii

Pilonul 2 de pensii reprezintă pensiile administrate privat, numite și „pensiile private obligatorii”. Pilonul 2 este numit „pensia privată obligatorie” pentru a nu fi confundat cu Pilonul 3 de pensii („pensia privată facultativă”). Spre deosebire de Pilonul 3, contribuția la Pilonul 2 de pensii este obligatorie la ora actuală pentru toți cei care intră în câmpul muncii.

Sistemul pensiilor private obligatorii a fost introdus în România în anul 2008, când contribuția a devenit obligatorie pentru toți tinerii angajați ce aveau până în 35 de ani. La acea dată, românii cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani au putut să adere și ei la un fond de pensii privat, însă nu erau obligați să facă acest lucru. Prin urmare, pe măsură ce românii mai vârstnici ies la pensie, la un moment dat toți angajații din România vor contribui la Pilonul 2 de pensii.

Cât este contribuția la pilonul 2 de pensii în prezent


În 2008, când a fost introdus Pilonul 2 de pensii, cota de contribuție era de 2% din veniturile salariale brute, se arată în documentul „Ghidul participantului la sistemul de pensii administrate privat”, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). De-a lungul timpului, procentul a crescut gradual.

În prezent, tinerii care se angajează pentru prima dată își pot alege fondul privat care să le administreze pensia din Pilonul 2 în primele patru luni de la angajare. Dacă nu au exprimat o opțiune în acest interval de timp, le va fi desemnat un administrator din oficiu. Este ilegal ca angajatorul să impună alegerea unui anumit fond de pensii.

Revenind la cât este contribuția la Pilonul 2 de pensii, adică la un fond de pensii administrat privat, aceasta este egală în momentul de față cu 4,75% din salariul brut.

Din cota CAS (contribuții de asigurări sociale) de 25% din veniturile salariale brute, plătită de fiecare angajat pentru a beneficia de pensie, spre Pilonul 1 (pensia publică) este direcționat un procent de 20,25%, iar spre Pilonul 2 (pensia privată obligatorie) – 4,75%, se arată într-un ghid realizat de ASF.

Cât este contribuția la pensia privată obligatorie


Înțelegem mai bine cât este contribuția la Pilonul 2 de pensii din câteva exemple. De pildă, un angajat care are salariul brut de 20.000 de lei va plăti către fondul de pensii administrat privat 950 de lei lunar (4,75% din 20.000 de lei). Restul de 20,25% reprezintă contribuția la Pilonul 1 de pensii (pensia de stat). În cazul exemplului de mai sus, salariatul va plăti 4.050 de lei lunar pentru a beneficia de pensia din sistemul public.

După cum se arată în ghidul ASF, contribuția la pensiile administrate privat (Pilonul 2) sunt plătite de angajator către CNPP (Casa Națională de Pensii Publice), așa cum se întâmplă și cu sumele datorate pentru Pilonul 1 de pensii. Ulterior, CNPP este cea care virează contribuţiile către fondurile private alese de angajaţi, în funcţie de opţiunea fiecărui salariat.

cât este contribuția la pilonul 2 de pensii
Foto: WFranz / pixabay.com

Cât este contribuția la Pilonul 2 de pensii – ce salariați sunt scutiți

Așadar, cei mai mulți dintre angajații români plătesc o contribuție la Pilonul 2 de pensii de 4,75% din salariul brut. Există însă și anumite excepții. Persoanele care lucrează în construcții, în agricultură, industria alimentară sau în IT sunt scutite – total sau parțial – de contribuția obligatorie la Pilonul 2 de pensii.

Conform Codului fiscal, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în construcţii, cota CAS de 25% se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat (la ora actuală, de 4,75%). Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028.

Persoanele ce lucrează în sectorul agricol sau în industria alimentară beneficiază de aceeași scutire, tot până la data de 31 decembrie 2028. Mai exact, Codul fiscal prevede că, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară, cota CAS de 25% se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat (4,75%).

Cât este contribuția la Pilonul 2 de pensii pentru angajații din sectorul IT

De o prevedere similară beneficiază și angajații din sectorul IT. Însă în cazul angajaților care creează programe pentru calculator doar o parte din venit este scutit de plata contribuției la Pilonul 2 de pensii.

Astfel, Codul fiscal prevede că, pentru persoanele ce lucrează în IT, cota CAS de 25% se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzute. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028, la locul unde se află funcţia de bază, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, obţinute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de această facilitate fiscală.

Foto: Alexas_Fotos / WFranz / pixabay.com

Dacă acest articol despre cât este contribuția la Pilonul 2 de pensii vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Ce este pilonul 2 de pensii și cât este contribuția. Ghid cu exemple
Ce este pilonul 3 de pensii și cât e contribuția. Ghid cu exemple
Cât este contribuția la pensie. Ghid cu exemple de calcul

Plata CAS venituri din chirii. Ce obligații de plată ai

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: