cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Se reconfigurează piața farma: GlaxoSmithKline pregăteşte închiderea firmei din România

17 octombrie, 2024

Compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline (GSK) se pregătește să închidă filiala din România, după ce compania-mamă, Setfirst Limited, a decis reducerea capitalului social al filialei locale, GlaxoSmithKline SRL, cu 453 milioane de lei.

Suma va fi restituită companiei-mamă, potrivit unei decizii din 24 iulie.

GSK a confirmat retragerea din România într-un comunicat transmis Economica.net, explicând că decizia este legată de schimbarea, în 2021, a modelului de afaceri al companiei. De atunci, GSK operează prin partenerul El Pharma, parte din grupul Phoenix, pentru a continua să ofere medicamentele şi vaccinurile sale pacienţilor din România.


El Pharma este o companie relativ nouă, înființată în 2020 de grupul german Phoenix. Compania oferă servicii integrate în domeniul sănătății, inclusiv import și distribuție, gestionarea prețurilor pentru produse noi și existente, suport în activitățile de rambursare, precum și asigurarea interfeței cu Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului.

Grupul Phoenix este un jucător important pe piața farmaceutică din România, deținând farmaciile Help Net și Farmexim, unul dintre cei mai vechi importatori și distribuitori de produse farmaceutice din țară.

Se reconfigurează piața farmaceutică din România

Retragerea GSK din România marchează o tendință mai largă de reconfigurare a pieței farmaceutice din țară, marcată de consolidări, achiziții și parteneriate strategice. Odată cu integrarea El Pharma, grupul Phoenix își consolidează poziția pe piața locală, devenind un furnizor important de servicii farmaceutice integrate.

Decizia GSK de a se retrage din România are un impact semnificativ atât pe plan economic, cât și pe plan social, mai scrie Economica.net.


Retragerea GSK din România este un semnal clar al schimbărilor din industria farmaceutică, marcată de consolidări, achiziții și parteneriate strategice. Este de așteptat ca această tendință să continue în anii următori, iar piața farmaceutică din România să devină din ce în ce mai concentrată.

GSK face restructurări și în Marea Britanie

În septembrie, compania a confirmat pentru BBC disponibilizări și la una dintre unitățile sale din Regatul Unit.

Aproximativ 200 de locuri de muncă vor dispărea la unitatea din Barnard Castle, County Durham, în octombrie 2025.

Lucrătorii respectivi produceau antibioticul Zinnat, pentru firma elvețiană Sandoz.

GSK a declarat că marea majoritate a personalului său de la Barnard Castle nu a fost afectată și că prima sa prioritate a fost să ofere „sprijin cuprinzător” celor afectați.

Firma a declarat în 2021 că operațiunile sale din Zinnat vor fi încheiate atunci când contractul său cu Sandoz se va încheia, „în absența oricărei alte alternative”.

Ulterior a anunțat că Sandoz a decis să nu reînnoiască contractul.

Această decizie vine în contextul în care GSK a confirmat închiderea fabricii sale de la Ulverston, Cumbria, care producea, de asemenea, antibioticul pentru Sandoz.

Un purtător de cuvânt al GSK a declarat că Barnard Castle rămâne o locație cheie în care se produc unele dintre cele mai „inovatoare medicamente” ale sale.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: