cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Studiu: Legătura nebănuită dintre antreprenoriat și câștigurile la bursă

16 octombrie, 2024

Dincolo de factori evidenți precum personalitatea și cunoștințele, înclinația către antreprenoriat poate fi influențată și de un aspect oarecum surprinzător – câștigurile generate pe piața de acțiuni, reiese dintr-un nou studiu realizat de Harvard, Yale și Norges Bank.

”Folosind date despre portofoliile de acțiuni ale gospodăriilor norvegiene, am demonstrat că averea generată pe piața de acțiuni crește antreprenoriatul prin relaxarea constrângerilor financiare”, notează autorii.

Studiul a analizat indivizi din Norvegia, câștigurile lor pe piața de acțiuni și randamentele acțiunilor, precum și tendința lor de a începe o afacere. Graficul de mai jos arată probabilitatea relativă de a începe o afacere, bazată pe averea financiară (excluzând imobiliarele, alte afaceri etc.) a antreprenorului și randamentele înregistrate în anul anterior.

Probabilitatea relativă de a începe o afacere în Norvegia


Sursa: Chodorow-Reich et al. (2024)

”O creștere a averii pe piața de acțiuni sporește tendința de a începe o firmă, răspunsul fiind concentrat în gospodăriile cu niveluri moderate de avere financiară, pentru care o creștere de 20% a averii datorată unui randament pozitiv al acțiunilor crește probabilitatea de a începe o firmă cu aproximativ 20%”, concluzionează autorii.

Două lucruri ies în evidență. În primul rând, persoanele cu o avere financiară mai mare sunt mai tentați să înceapă o afacere decât cei cu o avere mai mică. Acest lucru confirmă ceea ce știm din studiile despre Venitul Minim Universal în care oamenii primesc o sumă de bani fără condiții. Dacă oamenii se simt în siguranță din punct de vedere financiar, sunt dispuși să își asume riscuri, iar unul dintre aceste riscuri este să înceapă o afacere.

În al doilea rând, oamenii tind să înceapă o afacere când randamentele pieței de acțiuni sunt ridicate. Se pare că randamentele ridicate ale pieței de acțiuni fac două lucruri. Ele îmbunătățesc starea de spirit și fac oamenii mai optimiști și, în același timp, oferă o creștere bruscă a averii financiare, care pare o oportunitate neașteptată, fiind astfel mai ușor de pus în joc decât banii care au fost acumulați cu greu pe parcursul multor ani.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: