cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

12 state UE cer Comisiei sprijin pentru finanțarea interconexiunilor prin care să scadă prețul energiei

16 octombrie, 2024

Doisprezece state membre ale UE au cerut marți Comisiei Europene să sprijine crearea de interconexiuni energetice, în special interconexiuni electrice, pentru a reduce prețurile la energie în UE, în fața instabilității pieței.

Potrivit Euractiv. Portugalia, Spania, Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta și Țările de Jos au prezentat o poziție comună la reuniunea miniștrilor energiei din UE, desfășurată la Luxemburg.

Ministrul Sebastian Burduja a declarat pentru CursDeGuvernare că lista Euractiv nu este completă, România și Bulgaria, alături de Grecia, fiind inițiatorii ai acestui demers.

„Interconexiunile și cooperarea transfrontalieră sunt esențiale pentru reducerea prețurilor la energie”


„Interconexiunile și cooperarea transfrontalieră sunt esențiale pentru reducerea prețurilor la energie, facilitarea tranziției și funcționarea pieței, reducerea congestiei rețelelor și accelerarea decarbonizării. Este momentul să ne asigurăm că toate statele membre participă pe deplin la piața internă de energie”, se arată în documentul de poziție.

Într-un moment în care „prețurile la electricitate fluctuează mai mult decât înainte”, „interconexiunile energetice transfrontaliere sunt fundamentale pentru funcționarea completă a pieței interne de energie și sunt necesare măsuri urgente pentru a asigura o integrare mai mare a sistemelor electrice transfrontaliere ale UE, inclusiv realizarea obiectivelor de interconexiune electrică ale UE pentru 2030”, au adăugat aceștia.

„Următorii ani vor fi cruciali pentru reducerea prețurilor la energie pentru industria noastră și pentru cetățeni. Dependența noastră ridicată de combustibili fosili, combinată cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și faptul că Rusia și-a folosit energia ca armă, s-a dovedit a fi o combinație periculoasă”, au subliniat liderii.

Acești lideri solicită, prin urmare, „acțiuni unite ale UE”, așa cum s-a întâmplat în cazul crizei energetice de acum doi ani, agravate de invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta include acum „soluții incluzive” precum interconexiunile, în special prin sprijin public.


„Pe lângă asigurarea unei finanțări adecvate din partea UE pentru energiile regenerabile, cum ar fi prin intermediul Facilității pentru Conectarea Europei și al Facilității de Finanțare a Energiei Regenerabile din UE până în 2040, Europa are nevoie, mai presus de toate, să crească finanțarea privată pentru investițiile în energii regenerabile, rețele electrice și interconexiuni”, a declarat grupul de state, toate susținând sursele alternative de energie în UE.

Exemplul cooperării Spania- Portugalia

Portugalia și Spania au cerut de mult timp o creștere a acestei infrastructuri, în special deoarece Peninsula Iberică are puține interconexiuni energetice cu restul UE.

Pachetul energetic RepowerEU, lansat în mai 2022, susține acest tip de interconexiune iberică. Portugalia este așteptată să continue proiectele vechi de interconexiune cu Spania pentru a conecta restul Europei la electricitate și gaz (natural și, în viitor, hidrogen).

În octombrie 2022, guvernele din Portugalia, Franța și Spania au convenit la Bruxelles să accelereze interconexiunile pe Peninsula Iberică. Ele au renunțat la proiectul existent doar pentru gaze, în favoarea unuia nou, care include un gazoduct submarin ce va transporta inițial acest combustibil fosil, dar care va transporta și hidrogen verde în viitor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: