Economia zonei euro a dat marți semnale de ușoară revenire, cu o serie de indicatori care arată o creștere modestă, dar totuși creștere, un fapt pozitiv pentru o economie care se confruntă de un an an cu spectrul recesiunii.
În august producția industrială a avansat, iar cererea de credite a crescut, în timp ce sondajul pentru Germania arată o îmbunătățire a sentimentului economic peste așteptări, oferind o doză de încredere în evitarea recesiunii în UE.
Datele sunt de natură să indice menținerea pe creștere a blocului economic, chiar dacă în cel mai lent ritm posibil, ceea ce nu va determina Banca Central Europeană să întrerupă ciclul de reducerii a dobânzilor.
Producția industrială din zona euro a crescut în august cu 1,8% (lună la lună) și cu 0,1% comparativ cu anul precedent, ca urmării a cererii peste așteptări la bunurile de capital și de larg consum, a comunicat marți Eurostat.
Producția industrială din cea mai mare economie a Uniunii Europene, Germania, a crescut cu 3% în august, față de iulie, cea mai robustă creștere dintre marile economii ale zonei euro, chiar dacă în termeni anualizați se menține la o rată negativă (-2,5%).
Industria rămâne totuși în suferință
Costurile ridicate ale energiei, cererea mai scăzută din China și concurența crescută din partea altor producători au erodat în ultimii ani puterea industrială a Germaniei, determinând punerea la îndoială a viabilității modelului economic al țării axat pe producție și export.
„Cu toate acestea, așteptările privind industria rămân jos până la finalul anului”, a declarat pentru Reuters, economistul Bert Colijn de la ING.
„Cu toate acestea, așteptările cu privire la industrie rămân slabe pentru restul anului”, a spus economistul ING Bert Colijn. „Lista de probleme cu care se confruntă industria din zona euro este lungă în acest moment și… este destul de greu să vedem deocamdată începutul unei redresări puternice pentru sectorul industrial”.
Într-un alt semn de optimism moderat pentru evoluția economei Germaniei, încrederea investitorilor s-a îmbunătățit mai mult decât așteptările în octombrie, indicele de sentiment economic ZEW urcând la 13,1 puncte de la 3,6 puncte în septembrie. Acesta a adăugat că măsurile recente de stimulare a economiei Chinei contribuie, de asemenea, la o oarecare creștere a speranței atât pentru Germania, cât și pentru zona euro în general.
Așteptările privind o inflație în scădere, pariurile pe noi reduceri ale ratelor dobânzilor și o oarecare îmbunătățire a cererii pentru export, toate au contribuit la o îmbunătățire a sentimentului economic, se arată în comunicatul ZEW.
Acest lucru s-ar adăuga până la un punct procentual complet de reduceri de dobândă, cu un alt punct procentual prețul în anul viitor, sugerând investitorilor că valoarea de referință se înjumătățește față de maximul anterior de 4%.
Crește cererea de creditare
Creșterea cererii de împrumuturi, un precursor al creșterii economice durabile, reflectă, de asemenea, speranțe pentru rate mai mici ale dobânzilor
Cererea de împrumuturi bancare, sursa cheie de finanțare pentru sectorul corporativ, a crescut în al treilea trimestru și este de așteptat o creștere suplimentară în ultimele trei luni ale anului, creditele ipotecare ale gospodăriilor conducând expansiunea, a comunicat BCE pe baza unui sondaj efectuat în cadrul marilor bănci europene.
Evoluția creditării s-a situat în domeniul pozitiv pe tot parcursul anului, după ce ratele ridicate ale dobânzilor și avansul slab au scăzut cererea de noi împrumuturi, întunecând perspectivele de expansiune și conturând o recesiune prelungită a zonei euro.
„Pentru prima dată după al treilea trimestru din 2022, băncile au raportat o creștere netă moderată a cererii de la firme pentru împrumuturi sau apelarea la linii de credit, dar rămânând în același timp slabe în general”, se artă în sondajul trimestrial al BCE efectuat la 156 de mari creditori. În schimb, „cererea netă de credite pentru locuințe a revenit puternic”.
Ratele mai scăzute ale dobânzilor au determinat cererea de împrumuturi corporative, dar investițiile au avut un impact redus, mai arată datele BCE. În rândul clienților persoane fizice, creșterea cererii a fost determinată de scăderea ratelor dobânzilor și de îmbunătățirea perspectivelor pieței imobiliare.
În trimestrul al treilea, băncile înregistrează o creștere suplimentară a cererii nete pe toate segmentele de credite, în special pentru creditele pentru locuințe.
România, printre țările UE în care producția industrială a scăzut
România se numără printre țările membre cu scăderi ale producției industriale în ritm anual, cu un declin de 2%. Totuși, scăderea din luna august este mai mică decât cea de 4% înregistrată în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023.
Evoluția industriei românești în august este efect al scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,7%) și industria prelucrătoare (-2%). În schimb, industria extractivă a rămas la același nivel, în august, anul curent comparativ cu luna similară din anul anterior.
În luna august în România, ca serie ajustată, producția industrială a consemnat o creștere de 1,1% a producției industriale de la o lună la alta, datorită activităților din industria prelucrătoare (+1,7%). Pe de altă parte, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, precum și industria extractivă au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 1,2%.
***
Un răspuns
Cum?
În România producția industrială scade cu 2%?
Păi nu zicea un politruc despre reindustrializarea Țarii, despre industria care bla, bla,bla?
Eu știam ca nu sunt comenzi noi in industrie, ca industria e sublimă dar lipsește cu desavârșire, ca doar Dacia e industria si pac minus doi la sută tovarași?🤔