cursdeguvernare

luni

14 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Deficitul de cont curent, cu 30% mai mare decât în 2023 – România, singura țară din regiune cu o atât de vulnerabilă

14 octombrie, 2024

Deficitul de cont curent al României a urcat în august la 17,8 miliarde de euro, în creștere cu 29,1% față de aceeași perioadă din 2023, în contextul în care avansul importurilor nu a putut fi ținut în frâu de exporturi și servicii, reiese din datele publicate luni de Banca Națională a României (BNR).

În structură, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,6 miliarde de euro față de anul precedent, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 863 de milioane de euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 979 de milioane de euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 448 de milioane de euro.

Din datele BNR reiese că excedentul generat de serviciile de transporturi și de IT&C a fost mai mic decât cel din 2023, în vreme ce deficitul generat de turism a fost ceva mai ridicat.
Soldul serviciilor de transport s-a situat la 3,2 miliarde de lei, cu 11,9% sub nivelul de anul trecut.
Sodlul serviciilor de telecomunicațiii, informatice și informaționale a fost de 3,9 miliarde de lei, cu 3,6% sub nivelul din 2023. Deficitul de la turism a urcat la 2,6 miliarde de le, cu 7,1% mai mult decât anul trecut.


Deficitul de cont curent a început să crească vertiginos din 2021, pe fondul dezechilibrului balanței comerciale. Serviciile nu au reușit să anuleze discrepanțele tot mai mari dintre importurile și exporturile de mărfuri.

Din datele BNR reiese că excedentul generat de servicii a scăzut cu 9,6% în primele opt luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023, la 8,14 miliarde de euro.


Deficitul comercial, diferența dintre mărfurile exportate și importate, a urcat la aproape 21 de miliarde de lei în august, în creștere cu 15% față de aceeași perioadă din 2023.

”În opinia noastră, deficitul mare este o problemă structurală care reflectă mai mulți factori, inclusiv lipsa de competitivitate a sectorului de export al României și un curs de schimb supraevaluat. Politica fiscală foarte relaxată a guvernului a agravat problema, alimentând o cerere puternică de importuri”, au comentat și specialiștii capital Economics.

România, singura țară din regiune cu deficit de cont curent

România are cea mai slabă poziție din regiune din acest punct de vedere. În mod normal, deficitul de cont curent apare în rândul statelor foarte bogate sau foarte sărace, statele emergente având în mod obișnuit excedent de cont curent.

În primele șase luni din 2024, spre exemplu, România a avut un deficit de cont curent de două ori mai mare (11,8 miliarde de euro) decât excedentul Poloniei (5,2 miliarde de euro), statul cu cele mai bune rezultate din regiune, reiese din cele mai recent date Eurostat.

O balanță externă dezechilibrată poate crea probleme în momente turbulente, când capitalul are tendința să se retragă către economii mai sigure.

”România a beneficiat de un apetit global favorabil pentru risc în ultimul an, ceea ce a susținut fluxurile de capital și a ajutat-o să-și finanțeze deficitele gemene. Totuși, o schimbare a sentimentului ar putea face rapid finanțarea externă mai dificilă și ar putea pune presiune asupra României să își reducă dezechilibrele într-un timp scurt”, avertizează economiștii citați.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: