Conducerea Băncii Naționale a României (BNR) s-a arătat preocupată atât de creșterea alarmantă a deficitului bugetar din acest an cât și de potențialele măsuri de reechilibrare a finanțelor publice pe care va trebui să le adopte România în următorii ani, potrivit minutei ședinței de politică monetară din 4 octombrie.
Aceasta a fost ultima ședință a vechii conduceri BNR (foto), noua conducere începându-și mandatul vineri, 11 octombrie.
”Membrii Consiliului au evidențiat incertitudinile și riscurile mari ce decurg din conduita politicii fiscale și a celei de venituri în 2024, având în vedere rezultatul execuției bugetare din primele opt luni ale anului și caracteristicile recentei rectificări bugetare, incluzând majorarea țintei de deficit fiscal”, se arată în minută.
Pe orizontul mai îndepărtat de timp, incertitudini și riscuri mari sunt asociate măsurilor fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în perspectivă în scopul consolidării bugetare, în contextul planului fiscal structural pe termen mediu prezumat a fi transmis Comisiei Europene în toamna acestui an, se mai arată în document.
”S-a convenit, totodată, că incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, generează războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice din Europa și de pe plan global, în contextul escaladării tensiunilor geopolitice”, a mai transmis conducerea BNR.
Inflația va întârzia să scadă/ Ritmul de creștere al salariilor este preocupant
În ceea ce privește perspectiva apropiată, membrii Consiliului au remarcat că, potrivit noilor date și evaluări, rata anuală a inflației va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă și mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din luna august, care cobora la 4,0 la sută în decembrie 2024, la 3,4 la sută la finele anului 2025 și la 3,2 la sută în iunie 2026.
”Ritmul de creștere a salariilor și a costurilor cu forța de muncă rămâne însă foarte ridicat și preocupant din perspectiva inflației, dar și a competitivității externe, au susținut în mai multe rânduri membrii Consiliului”, se menționează în minută.
În acest context, au fost evidențiate dinamica anuală de două cifre a salariului brut nominal și creșterea acesteia la 17,3% în iulie – în principal sub impactul noii majorări a salariului minim brut pe economie -, precum și dinamica similară a costului salarial unitar din industrie, care s-a redus doar marginal în debutul trimestrului III în raport cu media intervalului precedent.
***
Un răspuns
Ritmul de creștere al salariilor si pensiilor speciale este preocupant pentru acest an electoral.
Si conform legilor adoptate si pensiile cresc cu 13-14% de la 01.01.2025.
Acum membria CA isi maresc îndemnizatiile, prime fara numar ca e campanie electorala.
Cred ca inflatia aratata mai sus e mică si sa nu uitam facturile care vin la plată si vor fi plătite la anul!
Minunat tovarași de parca nu stiam de pomenile electorale!