cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Întâlnire la Londra Zelenski – Rutte – Starmer, discuții despre armele cu rază lungă de acțiune

10 octombrie, 2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi dimineaţă la Londra cu premierul britanic Keir Starmer şi cu noul şef al NATO, Mark Rutte, în debutul unui turneu european care îl duce la aliaţii săi-cheie, pentru a obţine mai mult sprijin, transmite Reuters.

„Planul” lui Volodimir Zelenski, despre care în acest moment nu se cunosc multe detalii, urmează să fie dezvăluit în cadrul unui summit de pace în noiembrie, fără ca data exactă să fie anunțată de Kiev.

Volodimir Zelenski a repetat în ultimele zile că doreşte să „forţeze” Moscova să se aşeze la masa negocierilor şi să accepte condiţiile Kievului.

Marea Britanie, principal susținător al Ucrainei


„Este foarte important să putem arăta angajamentul nostru continuu de a sprijini Ucraina”, a declarat Keir Starmer în timp ce îl întâmpina pe liderul ucrainean.

Regatul Unit – unde Kievul l-a trimis ca ambasador pe fostul comandant demis al armatei, generalul Valeri Zalujni – a fost unul dintre principalii susţinători ai Kievului de la începutul invaziei ruseşti din Ucraina, la 24 februarie 2022. Aceasta este a doua oară când preşedintele ucrainean vine la Londra de la venirea laburiştilor la putere, la 4 iulie.

Discuție esențială despre modul de utilizare al armelor cu rază lungă de acțiune

Un purtător de cuvânt al premierului Karmer a reiterat, de asemenea, punctul de vedere al Marii Britanii potrivit căruia Ucraina are dreptul, în anumite circumstanţe, să lovească ţinte de pe teritoriul Rusiei.

„Evident, vrem să punem Ucraina în cea mai puternică poziţie. Dar niciun război nu a fost câştigat vreodată de o singură armă. Şi în ceea ce priveşte (rachetele) Storm Shadow în mod specific, nu a existat nicio modificare a poziţiei guvernului britanic privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune”, a declarat purtătorul de cuvânt.


La rândul său, întrebat despre armele cu rază lungă de acţiune, secretarul general al NATO Mark Rutte a declarat reporterilor: „Am discutat asta astăzi, dar în cele din urmă depinde de fiecare aliat în parte”.

„În cadrul reuniunii s-a discutat despre punerea în aplicare rapidă a deciziilor summitului NATO de la Washington, inclusiv furnizarea de noi sisteme de apărare aeriană Ucrainei, consolidarea capacităţilor aviatice şi investiţiile aliate în producţia ucraineană de obuze, drone şi vehicule cu rază lungă de acţiune. Volodimir Zelenski, Keir Starmer şi Mark Rutte au convenit asupra următoarelor etape”, arată un comunicat al Preşedinţiei Ucrainei.

Turneul european al lui Volodimir Zelenski

Acest turneu european, care îl va duce pe Volodimir Zelenski şi la Paris, Roma şi Berlin, are loc în timp ce armata rusă îşi continuă înaintarea în estul Ucrainei. De asemenea, turneul are loc cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, al căror rezultat incert face Kievul să se teamă că nu va mai continua sprijinul american, esenţial până acum.

După Londra, Volodimir Zelenski urma să discute joi după-amiază cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Apoi, se va deplasa la Roma pentru discuţii cu şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, seara, înainte de a se întâlni cu Papa Francisc la Vatican, vineri dimineaţa.

În cele din urmă, este aşteptat în aceeaşi zi în Germania, unde trebuia să participe sâmbătă la o reuniune privind apărarea Ucrainei, dar care a fost în cele din urmă amânată, după ce preşedintele american Joe Biden şi-a anulat deplasarea din cauza uraganului Milton.

Zelenski va fi primit la Berlin de cancelarul Olaf Scholz, al cărui guvern intenţionează să reducă la jumătate valoarea ajutorului militar bilateral acordat Ucrainei până în 2025, spre nemulţumirea Kievului.

Ce urmărește Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski va profita probabil de turneul său european pentru a-şi accentua cererile în materie de echipamente militare. De luni de zile, el cere autorizare pentru a utiliza rachete britanice cu rază lungă de acţiune Storm Shadow ca să lovească ţinte aflate pe teritoriul rus.

Institutul german de cercetare Kiel Institute a avertizat joi cu privire la o posibilă scădere a ajutorului occidental pentru Ucraina anul viitor.

Potrivit proiecţiilor institutului, ajutorul militar s-ar ridica la 59 de miliarde de euro, respectiv, 54 de miliarde de euro ajutor financiar în 2025, dacă donatorii occidentali şi-ar menţine nivelul de ajutor. Această asistență ar scădea la jumătate, la 29, respectiv 27 de miliarde de euro, în lipsa susținerii din partea SUA şi dacă donatorii europeni ar proceda cum intenționează Germania.

Preşedintele Zelenski, care vizitează intens cancelariile occidentale de mai bine de doi ani şi jumătate, a deplâns în ultimele săptămâni lentoarea cu care aliaţii săi au luat decizii.

Între timp, forţele ruse avansează treptat în regiunea Doneţk spre Pokrovsk, un centru logistic pentru trupele ucrainene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: