cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Premieră: Concurența impune reguli privind delistarea furnizorilor – Cazul Preluării Profi de către Mega Image

9 octombrie, 2024

În cazul preluării Profi Rom Food de către Delhaize The Lion Nederland B.V. (Mega Image), Consiliul Concurenței condiționează tranzacția, pentru prima oară în istoria instituției, de existența unor reguli clare privind listarea și delistarea de la raft a furnizorilor.

Consiliul a anunțat miercuri că pune în dezbatere angajamentele propuse de Mega Image pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate pe piaţa achiziţiilor de produse de la furnizori. Angajamentele propuse vizează implemetarea unor proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea şi delistarea furnizorilor în cadrul reţelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceştia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.

”Este pentru prima dată când impunem condiţii referitoare la listare/delistare având în vedere amploarea tranzacţiei şi intrarea în vigoare a Directivei europene privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanţului de aprovizionare, transpusă prin legea 81. De aceea, este foarte important ca toate companiile care furnizează produse celor două reţele de magazine să ne trimită observaţiile referitoare la angajamentele propuse de Mega Image.  Vom analiza cu atenţie toate observaţiile primite şi vom evalua angajamentele propuse în scopul asigurării unui mediu concurenţial echitabil pentru toate părţile implicate” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat într-un comunicat al instituției.


Propunerile Mega Image, supuse dezbaterii publice:

  • Mega Image se angajează să aplice tututor furnizorilor Mega Image şi/sau Profi o procedură prin care se stabilesc condiţiile de acces în magazinele celor două reţele, dar şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi delistaţi. Vor fi prevăute termene clare de delistare şi obligaţia notificării furnizorilor.

  • Mega Image va implementa o procedură specială pentru furnizorii relevanţi, respectiv acei furnizori care livrează produse în proporţie de peste 20% din cifra lor de afaceri către cele două reţele implicate. Astfel, se angajează să nu delisteze/să nu elimine din reţea produsele acestora, decât în anumite condiţii clar stabilite, care includ prevederi legale, sau situaţia în care produsele devin nerelevante pe piaţă, cererea pentru acestea scăzând substanţial.

  • Procedura aferentă tuturor furnizorilor se va aplica pe termen nelimitat, iar cea aferentă furnizorilor relevanţi se va aplica pe o perioadă de 2 ani de la finalizarea tranzacţiei şi se actualizează după primul an.


Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită observaţii cu privire la angajamentele propuse de Mega Image până la data de 4 noiembrie 2024, la adresa Consiliului Concurenţei.

Profi, investigată pentru o delistare despre care furnizorul spune că a fost abuzivă

Consiliul Concurenţei a efectuat în august inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiei Profi Rom Food SRL din Timişoara şi Bucureşti, în cadrul unei prime investigaţii privind posibile practici comerciale neloiale între companiile de pe lanţul de aprovizionare agricol şi alimentar, în cazul sesizat de Prăvălia D Art.

Cazul de cercetare aprofundată a fost declanşat în urma indiciilor furnizate de firma Prăvălia D Art SRL, care a pus la dispoziţia autorităţii de concurenţă documente ce sugerează posibile practici comerciale neloiale, interzise de lege, cum ar fi depăşirea termenelor de plată stabilite prin contract şi modificarea unilaterală a clauzelor contractuale de către Profi Rom Food SRL, conform unui comunicat al autorității în domeniul concurenței.

Reamintim că patronul firmei Prăvăliei D Art a acuzat Profi că a retras nejustificat de pe rafturi înghețata Cremola, ceea ce le-a generat pierduri, întrucât firma sa începuse să comande materia primă, cutiile de baxare, ambalaje, etichete etc. După două luni, în februarie 2024 a primit notificarea de reziliere unilaterală a contractului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: