cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

BBC: Marea Britanie încearcă să mute temporar în România migranții deținuți pe o insulă din Oceanul Indian. Precizările MAI

9 octombrie, 2024


Marea Britanie a oferit câtorva zeci de imigranți blocați – ținuți ani de zile într-o tabără de pe o insulă din Oceanul Indian – o mutare temporară în România

După șase luni, ar putea fi mutați în Marea Britanie. Altora din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge în Sri Lanka, anunță BBC.

Migranți tamili lângă o bază militară americană

În 2021, zeci de tamili au devenit primii oameni care au solicitat vreodată azil în insula Diego Garcia, după ce barca lor aflată în Arhipelagul Chagos avut probleme. Insula, care găzduiește o bază militară britanico-americană, a fost până de curând teritoriu britanic de peste mări, la începutul lunii octombrie suveranitatea fiind transferată Insulelor Mauritius.


Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, guvernul Regatului Unit spunând că aducerea migranților în Marea Britanie riscă să creeze o „nouă rută de migrație”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că guvernul a căutat o soluție care să protejeze bunăstarea migranților și „integritatea frontierelor teritoriale britanice”.

Relocarea celor mai vulnerabili migranți în timp ce cererile lor legale sunt procesate le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”, a spus purtătorul de cuvânt. Oferta către imigranți a fost făcută marți de oficialii britanici de pe insulă.

56 de migranți așteaptă o decizie administrativă

Guvernul britanic a susținut că Convenția privind refugiații nu este în vigoare în Teritoriile de peste mări, deoarece zona este „diferențiată din punct de vedere constituțional” de Marea Britanie, deși este administrată de Ministerul de Externe din Londra.


Administrația Teritoriilor britanice de peste mări a stabilit un proces în care va decide dacă tamilii ar putea fi returnați în Sri Lanka sau să li se acorde protecție internațională – despre care ONU spune că este asemănător cu statutul de refugiat.

În prezent, sunt 56 de etnici tamili se află în Diego Garcia. Alți opt se află în Rwanda, după ce au fost transferați acolo pentru îngrijiri medicale după autovătămare sau tentative de sinucidere.

Ministerul de Interne: ”Nu s-a primit nicio solicitare”

„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora”, a anunțat Ministerul de Interne de la București după apariția informației BBC.

Instituția amintește că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională şi relocarea ulterioară a acestora.

La acest centru se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5.436 de persoane, dintre care 5.029 au primit acordul pentru a fi evacuate în centrul de la Timișoara.

MAI subliniază că niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, toate fiind relocate în alte state.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: